Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Snažil se oklamat policisty

LIBEREC - Při překladu jména do latinky došlo k záměně písmen v dokladech. Díky tomu se cizinec vydával za někoho jiného. 

Počátkem měsíce října letošního roku na základě operativního šetření zadrželi policisté z Cizinecké policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje v brzkých ranních hodinách v Chrastavě 28letého cizince, státní příslušnosti Ukrajina pro podezření z přečinu dle § 337 odst. 1, písm. b) trestního zákoníku č. 40/2009 Sb. "maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání". Muž se na území Evropské unie potažmo České republiky zdržoval i přesto, že mu byl správním řízením vstup do Evropské unie na 6 měsíců zakázán.

Při výslechu se cizinec snažil oklamat policisty tím, že nejprve uváděl, že v evidencích nežádoucích osob je někdo jiný, neboť on má ve jméně písmenko „h“ a osoba v evidencích Policie ČR má ve jméně písmenko „g“. Proto byl s cizincem proveden dotaz do databáze daktyloskopických karet podle otisku dvou prstů, kde byla nalezena shoda. Bylo tedy zjištěno, že se jedná o stejnou osobu.

Ani v tuto chvíli však cizinec nijak nezazmatkoval, naopak zachoval chladnou hlavu a ve své klamavé výpovědi pokračoval.  Uvedl, že správní rozhodnutí má doma a myslel si, že nesmí cestovat na starý cestovní pas. Proto si nechal ve své rodné zemi vystavit nový s biometrickými údaji a to proto, aby mohl cestovat po Evropské unii bez víza.

Jelikož v archívu Policie ČR jsou uložena vydaná správní rozhodnutí minimálně po dobu jejich vykonatelnosti, bylo tam také uloženo správní rozhodnutí našeho podezřelého cizince. Ve spise byla uložena i kopie jeho starého cestovního pasu, a tak bylo možné jej porovnat s jeho současným novým cestovním pasem. Údaje obou cestovních pasů byly naprosto shodné, pouze u překladu jména do latinky skutečně došlo k záměně písmenka „h“ za písmenko „g“. To, zda k záměně písmene v překladu do latinky může nepozornost úředníka, nebo to byl skutečně záměr podezřelého, se zjistit nepodařilo. Tato skutečnost však na celé věci zákazu vstupu podezřelého cizince do zemí Evropské unie nic nemění.

Bídným historkám cizince neuvěřil ani soud a za jeho jednání ho řádně odměnil soudním zákazem pobytu na území České republiky v délce 3 let.

17. 10. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem