Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Sněžení překvapilo mnohé řidiče

NÁCHODSKO – Někteří z nich se neudrželi na silnici. 

Dopravní policisté měli první letošní pracovní den v pondělí 2. ledna 2017 kvůli rozmarům počasí poměrně dost práce. Sněžení už od rána potrápilo řidiče osobních a zejména nákladních automobilů. Na silnicích se zvlášť v odpoledních hodinách tvořila silnější, místy dost kluzká vrstva sněhové pokrývky, s níž měla auta problémy.

Dopravní policisté na Náchodsku vyjížděli více než desetkrát k menším či větším nehodám, několikrát také k uvízlým dopravním prostředkům v kopcích. Potíže se zdoláním stoupání měly odpoledne kamiony v Novém Městě nad Metují, které bylo zataraseno v jednu chvíli z obou směrů, jak od Dobrušky, tak od Náchoda. Na silnici se neudržel nákladní automobil ani v zatáčkách u Teplic nad Metují. A Vysokovský kopec u Náchoda některé kamiony zdolávaly pouze s velkými obtížemi. Větší nehody ale nakonec řešili dopravní policisté pouze tři.

První z nich zavinila v osm hodin ráno přebíhající srna na silnici mezi Trubějovem a Olešnicí. Sraženou zvěř si převzali myslivci, pošramocená Škoda Fabia to odnesla 20.000, její řidička vyvázla se střetu bez zranění.

Zato další nehoda, k níž došlo krátce před jednou hodinou odpoledne v Provodově u Náchoda, vypadala velmi vážně. Dvaadvacetiletý řidič osobního vozu Škoda Fabia, mířící na Nové Město nad Metují, asi jel na sněhem pokryté vozovce rychleji, než bylo zdrávo. V pravotočivé zatáčce dostal smyk, který ho vynesl do protisměru, a tam se čelně střetl s vozem Hyundai. Škodovka byla v době nehody plně obsazená pěti lidmi, k vyproštění některých z nabouraného vozu museli přispěchat hasiči. Na místě nehody dále zasahoval celý integrovaný záchranný systém, včetně několika sanitních vozů, policie a městských strážníků. Všech pět pasažérů škodovky při nehodě utrpělo zranění, s nimiž byli transportováni do okolních nemocnic. Řidič vozu Hyundai vyvázl bez zranění. Hmotná škoda na vozidlech činila 70.000 na voze Fabia a 150.000 na voze Hyundai. Dopravní nehodu policisté nadále vyšetřují, alkohol byl na místě vyloučen dechovou zkouškou, příčiny a okolnosti nehody zůstávají v šetření.

I třetí nehodu měl na svědomí sníh. O půl sedmé večer řidič vozidla VW Golf jedoucí od Náchoda na Horní Radechovou zřejmě přehlédl, že před ním jedoucí vozidlo hodlá odbočovat vlevo mimo komunikaci. Na kluzké vozovce a rozbředlém sněhu se mu nepodařilo včas zabrzdit, dostal smyk a najel vpravo mimo vozovku, kde narazil do oplocení domu. Při nehodě poškodil nejen své auto a plot domu, ale také dopravní značení, celková škoda byla vyčíslen na 27.000 korun. Tuto nehodu policisté vyřešili na místě uložením blokové pokuty ve výši 500 korun řidiči golfu za nepřizpůsobení rychlosti vozidla stavu a povaze vozovky.

V přetrvávajícím zimním počasí policisté doporučují zkontrolovat zimní výbavu, zejména kvalitu zimních plášťů a hloubku desénu pneumatik. Samozřejmostí by mělo být zvýšení pozornosti za volantem, nepřeceňování vlastností vozu a v neposlední řadě ani vlastních řidičských schopností.

 

por. Mgr. Eva Prachařová
3. 1. 2017 v 14.30

Odkazy do noveho okna

Náchodsko

Provodov, 2.1.2017 

Detailní náhled

Náchodsko

Provodov, 2.1.2017 

Detailní náhled

Náchodsko

Provodov, 2.1.2017 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem