Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Snížená viditelnost chodců v podzimním období

DOMAŽLICKO - Policisté chodce upozorňují na riziko a kontrolují, zda reflexní prvky užívají při chůzi mimo obec, zároveň však doporučují reflexní prvky používat také v obci. 

     Chodci patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu. Proto je důležité, aby dodržovali všechna pravidla bezpečného chování a snížili tak riziko, že se stanou obětí dopravní nehody. Během podzimních a zimních dnů, kdy jsou dny kratší, přichází také časté deště, mlhy, šero a brzká tma a chodci v tomto období jsou velmi rizikovou skupinou. Jedno z důležitých pravidel je být za snížené viditelnosti dobře vidět. Pokud se chodci pohybují v místech, která nejsou osvětlena a pokud jsou oblečeni do tmavého oblečení a nejsou vybaveni reflexními prvky, mohou se stát přímým účastníkem dopravní nehody. Pro řidiče bývá velmi obtížné na „neviditelné“ chodce adekvátním způsobem zareagovat. 
     Domažličtí policisté chodce na toto riziko upozorňují a kontrolují, zda reflexní prvky užívají při chůzi mimo obec, zároveň však doporučují reflexní prvky používat také v obci. Bezpečnostní opatření zaměřené na viditelnost chodců proběhlo včera v ranních hodinách v Domažlicích. Policisté pro zvýšení bezpečnosti chodcům rozdávali reflexní pásky. Pásky chodci s radostí přivítali a neváhali je ihned použít. Zároveň si zopakovali, že na pohyb chodců za snížené viditelnosti pamatuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. Ustanovení tohoto zákona praví, že pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Za porušení tohoto ustanovení pak hrozí na místě až dvoutisícová pokuta.

por. Mgr. Dagmar Brožová
6. listopadu 2018

Odkazy do noveho okna

Akce Chodci

Akce Chodci 

Detailní náhled

Akce Chodci

Akce Chodci 

Detailní náhled

Akce Chodci

Akce Chodci 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem