Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Sobota dne 6. 6. 2015 na jihočeských silnicích

Jihočeský kraj – Dopravní policisté se ani na chvíli nezastavili. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Uplynulá sobota na jihočeských silnicích se zapíše černými čísly do statistik dopravních nehod, a to mimo jiné díky tropickým teplotám, nájezdu rekreantů a zejména pak zvýšenému počtu cyklistů a motorkářů. Policisté vyjížděli k 32 ohlášeným dopravním nehodám. Lze předpokládat, že minimálně stejný počet si pak řidiči vyřešili bez účasti policie, pouze sepsáním europrotokolů.
Nehody si vyžádaly úmrtí dvou osob, jedna osoba byla těžce zraněna a dalších 12 osob pak bylo zraněno lehce. Předběžně stanovené škody byly odhadnuty na souhrnnou částku bezmála 2 000 000 korun. Na pěti z uvedených nehod měli svou účast motorkáři, na dalších pěti pak cyklisté. Nejčastějšími příčinami byla nepřiměřená rychlost, nedání přednosti v jízdě, svou roli pak sehrál i alkohol.
První smrtelnou dopravní nehodou byl střet osobního vozidla tovární značky VW Polo a motocyklisty na stroji značky Ducati. K té došlo krátce před druhou hodinou odpolední na silnici druhé třídy v katastru obce Větřní na Českokrumlovsku, a to v prostoru odbočky na obec Světlík. Jako prvotní příčina nehody se jeví nedání přednosti v jízdě. Při střetu utrpěl řidič motocyklu (36) blíže nespecifikovaná zranění a byl převezen do nemocnice v Českých Budějovicích. Zde i přes veškerou snahu lékařů svému zranění podlehl. Hmotná škoda na vozidle je odhadnuta na částku 10 000 korun, na motocyklu pak na částku 30 000 korun. Průběh, přesná příčina a míra zavinění nehody je předmětem následného šetření českokrumlovských kriminalistů a dopravních policistů.
Druhou smrtelnou dopravní nehodou byla havárie osobního vozidla tovární značky Nissan Primera na silnici třetí třídy v katastru obce Čížkrajice - Chvalkov na Trhovosvinensku. Krátce před půlnocí zde řidič (33), zřejmě v důsledku nepřiměřené rychlosti, nezvládl průjezd levotočivou zatáčkou, vyjel mimo komunikaci, kde narazil do stromu. Následně se automobil převrátil a narazil ještě do dalšího stromu. Řidič zůstal zaklíněný ve vozidle. Na místě zasahovaly všechny složky IZS. I přes snahu všech záchranářů řidič svým zraněním na místě podlehl. Okolnosti nehody jsou předmětem dalšího šetření českobudějovických dopravních policistů.
Dalšími vážnými nehodami pak byly havárie osobního vozidla v katastru obce Vlčice na Jindřichohradecku, kde došlo k lehkému zranění tří osob a souhrnné hmotné škodě ve výši 530 000 korun a havárie osobního vozidla v katastru obce Hlavatce na Táborsku, kdy řidič utrpěl těžké poranění a byl proto letecky transportován na traumacentrum do českobudějovické nemocnice. Hmotná škoda na vozidle je v tomto případě odhadována na částku 200 000 korun.
Důrazně tímto upozorňujeme řidiče automobilů, motocyklů, jízdních kol či chodce a in-line bruslaře, aby dbali pravidel silničního provozu a pamatovali na pravidlo šťastného návratu z prosluněného víkendu.        
    
por. Mgr. Miroslav Doubek   ta.pis@pcr.cz
7. června 2015
 
Odkazy do noveho okna

Čížkrajice - 6. 6. 2015 - 02

Čížkrajice - 6. 6. 2015 - 02 

Detailní náhled

DN - Čížkrajice - 6. 6. 2015 - 01

DN - Čížkrajice - 6. 6. 2015 - 01 

Detailní náhled

DN - Větřní - 02

DN - Větřní - 02 

Detailní náhled

DN - Větřní 01

DN - Větřní 01 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem