Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Součinnostní akce s Centrem služeb pro silniční dopravu

ROKYCANSKO - Dnes od brzkých ranních hodin se policisté společně s pracovníky Centra služeb pro silniční dopravu zaměřili zejména na řidiče nákladních vozidel. 

     Dnes od brzkých ranních hodin probíhala na území okresu Rokycany v rámci preventivního opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu ve snaze snížit počet dopravních nehoda a přetrvávající nekázeň dopravně bezpečnostní akce. Této činnosti byli přítomni jak policisté dopravní, tak i pořádkové policie a zástupci s mobilní expertní jednotkou Centra služeb pro silniční dopravu. Akce byla rozdělena do dvou částí. V první se v době od čtyř do sedmi hodin zaměřili policisté na kontrolu technického stavu vozidel silniční dopravy spojené s přepravou osobu. Terčem se staly autobusy, dodávky a mini busy. Řidiči těchto prostředků se podrobili při kontrole dechovým zkouškám. Mimo to se hlídky zaměřili i na další účastníky silničního provozu, a to zejména na dodržování řádného osvětlení nemotorových účastníků silničního provozu a mimo obce užití reflexních prvků.
     Druhá část probíhala od osmé do dvanácté hodiny. V tomto čase se policisté specializující na nákladní dopravu zaměřili zejména na kontrolu vozidel pro silniční nákladní dopravu, technický stav vozidel, povolené rozměry a hmotnosti. Tyto kontroly probíhaly ve spolupráci s mobilním expertní jednotkou Centra služeb pro silniční dopravu. Mimo to se další hlídky zaměřily na dodržování nejvyšších povolených rychlostních limitů, technické stavy vozidel, užití zimních pneumatik na vozidlech, dodržování pravidel na železničních přejezdech, dodržování zákazu řízení vozidel pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných a psychotropních látek a na dodržování obecně platných ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů.
      Veřejnost mohla kontrolu zaznamenat např. v ul. Pivovarská, Pražská nebo v ul. J. Růžičky na parkovišti u zimního stadionu v Rokycanech. Mimo okresní město pak byly hlídky v Mýtě, Oseku, Březině, Břas.
     Stanoviště u Dálničního oddělení Svojkovice bylo využito k nízko-rychlostnímu vážení a ke kontrole technického stavu. U zimního stadionu byla mobilní expertní jednotka z Centrum služeb pro silniční dopravu. 
     Do akce se zapojilo 10 dopravních policistů, 6 policistů pořádkové policie. Zkontrolováno bylo 165 vozidel. Přibližně u každého pátého vozidla bylo zjištěno přestupkové jednání. Z 36 zjištěných přestupků policisté vyřešili kromě jednoho všechny v příkazním řízení. Jednání jednoho řidiče, který usedl na místo řidiče pod vlivem návykové látky, policisté oznámí příslušnému správnímu orgánu. Řidiči totiž test na drogy detekoval přítomnost na cannabis. Kontrolou prošlo celkem 19 autobusů a dodávek zajišťující přepravu osob do zaměstnání. U těchto řidičů, kteří se všichni podrobili testu na alkohol, nebylo zjištěno porušení zákona ohledně přítomnosti alkoholu ani jiné návykové látky. Z kontrolovaného počtu vozidel prošlo kontrolou 20 nákladních vozidel. U těchto byl zjištěn v 7 případech špatný technický stav a ve dvou případech se jednalo o překročení povolené rychlosti. 

 
    

nprap. Hana Kroftová
28. listopadu 2017

vytisknout  e-mailem