Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Soud vydal únosce do České republiky

Strakonice – Strakoničtí policisté sdělili dvojici obvinění z trestného činu únosu. 

V pátek 13. října 2017 během povolené návštěvy odvedli rodiče své děti, které byly umístěny na základě předběžného rozhodnutí českých soudů do Dětského výchovného centra ve Strakonicích. Únos dětí byl promyšlený. Na parkovišti měli připravené auto, se kterým i s dětmi odjeli do zahraničí.

Po rodičích i dětech začala policie intenzivně pátrat. Na dospělé byl vydán evropský zatýkací rozkaz OS Strakonice pro podezření z trestného činu únosu a zároveň OS Český Krumlov pro podezření z trestného činu ohrožování výchovy mládeže.  

Hledaná dvojice se po 14 dnech, dne 26. října 2017, přihlásila na krizovém centru na Slovensku, kde předala děti do péče zaměstnancům centra. Po předání dětí muže se ženou zadrželi slovenští kolegové. Děti byly umístěny do péče zaměstnanců krizového centra na Slovensku.

V lednu 2018 rozhodl slovenský soud o vydání dvojice do České republiky. Proti dvojici je policií vedeno trestní stíhání pro podezření z trestného činu únosu. Trestní řízení pro podezření z trestného činu únosu muže probíhá na svobodě, neboť nebyl soudem  akceptován podnět  k návrhu na vzetí do vazby podaný policií.

Žena je navíc vazebně stíhána i pro podezření z trestného činu Ohrožování výchovy dítěte.

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz

5. února 2018

vytisknout  e-mailem