Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Soutěž mladých cyklistů v Rokycanech

Při soutěžní jízdě je kontrolovali dopravní policisté 

     Bloky  na pokuty, stavěcí terče, reflexní vesty, přístroj na měření alkoholu, toxi testry a další vybavení, které běžně používají při výkonu své služby,  odložilo dnešního dne několik policistů z rokycanského dopravního inspektorátu. Dopoledne se přemístili na "tréninkovou" plochu pro mladé cyklisty a stali se spolupořadateli  a rozhodčími oblastního kola dopravní soutěže mladých cyklistů.   Na rokycanském dopravním hřišti sledovali chování  soutěžích na kole.  Posuzovali  znalosti v oblasti pravidel silničního provozu a zejména pak  jejich dodržování  v praxi - v tréninkovém provozu. Policistům tak neunikli i jejich správné, či nesprávné návyky, které si osvojili při dopravní výchově a jízdě na kole. Zejména ty si pak díky obdobným soutěžím odnesou do budoucího života.  Za chyby nedostávali soutěžící  pokuty, ale trestné body. Ty pak v součtu s ostatními disciplinami rozhodly o jejich  umístění nejenom  v soutěži školních kolektivů, ale i jednotlivců.

 

    Za své snažení pak byli všichni účastníci odměněni. Ceny obdrželi z rukou organizátorů. Za Policii ČR územní odbor Rokycany předal ceny vedoucí územního odboru  plk. Mgr. Josef Svoboda a vedoucí dopravního inspektorátu Rokycany npor. Mgr. Jiří Holub.

     S oteplením vyrazí na své cesty i mnozí sportovci na "dvou kolech". Cyklista bude s teplejšími dny častějším účastníkem silničního provozu a jelikož je snadno zranitelný a při kolizích mohou být následky velice závažné, přináší policisté s předstihem upozornění k základním radám bezpečné jízdy na kole a k důležitým pravidlům daných zákonem. Ze statistiky rokycanských policistů vyplývá, že v posledních letech počet nehod zaviněných cyklistou klesá. V loňském roce zaznamenali sedm takových kolizí, v roce 2010 pak 9 případů a v roce 2009 jich bylo 15. I přes tato čísla je pro cyklistu nutné zvýšit na silnici svoji bezpečnost. V silničním provozu se jedná o „rizikovou skupinu“ z hlediska možných následků. Je totiž nejzranitelnější a na rozdíl od řidiče není chráněn „plechy“.

Cyklisté, víte jak bezpečně vyjet na silnici ?

  • Jezděte co nejblíže u pravého okraje a sledujte provoz okolo sebe, tak abyste mohli včas reagovat na možné nebezpečí.
  • Nikdy nejezděte dva vedle sebe, ani dva na jednom kole. Nevozte ani předměty, které by mohly zranit vás, nebo další osoby.
  • Své úmysly dávejte včas najevo a takovým způsobem, aby je řidiči i chodci správně pochopili.
  • Při každé změně směru jízdy dejte včas a zřetelně znamení paží. Před vybočením doleva se nezapomeňte ohlédnout.
  • Respektujte dopravní značení, světelné signály a pokyny policistů.
  • Při jízdě si vždy chraňte hlavu před poraněním cyklistickou přilbou.
  • Za snížené viditelnosti mějte včas rozsvíceno osvětlení kola, tak abyste byli na komunikaci zřetelně vidět.
  • Oblékejte si nejlépe světloodrážející oblečení, nebo  oblečení s reflexními prvky.
  • I pro cyklisty platí zákaz požívání alkoholických nápojů před a během jízdy.
  • Dodržujte pravidla silničního provozu.
  • Nezapomínejte na "3 O" - opatrnost - obezřetnost - ohleduplnost !!!

nprap. Bc. Jana Tomková
10.5.2012

vytisknout  e-mailem