Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Spadla klec

Český Krumlov – Řádili po Českokrumlovsku od října do února. Nyní jsou již obviněni. 

Dva obvinění muži (27, 18) po vypáčení dřevěných dveří vnikli do budovy zámečnické dílny. Následně vypáčili železné dveře a vnikli do haly dílny, kde odcizili pět krabic s měděnými háky, kotlíky, rohy, objímky a odskoky různých průměrů v celkové hodnotě nejméně 70 000 Kč. Dále odtud odnesli aku vrtačku, aku svítilnu, aku pistoli na tmel, sadu SDS vrtáků, elektrické nůžky na plech, pákové nůžky a také peněženku s finanční hotovostí a z kanceláře dílny pak odcizili trezor s finanční hotovostí nejméně 44 000 Kč, který ale nechali před budovou dílny. Uvedené odcizené věci odvezli, prodali a utržené peníze si rozdělili. Následně po několika dnech se na místo vrátil starší pachatel sám, naložil trezor do svého vozidla a odvezl jej do lesa, kde ho vypáčil a odcizil finanční hotovost. Peníze užil pro svoji potřebu. Svým jednáním způsobili poškozenému majiteli škodu odcizením ve výši nejméně 149 500 Kč a škodu poškozením zámků a dvojích dveří ve výši nejméně 2 000 Kč.
 
Výtečníci také společně odstranili visací zámek dveří vrátnice firmy ve Větřní a odcizili odtud počítačovou sestavu a tiskárnu, čímž poškozené společnosti způsobili škodu odcizením ve výši nejméně 2 700 Kč a škodu poškozením ve výši nejméně 300 Kč.
 
Starší obviněný sám „navštívil“ firmu v Českém Krumlově, kde z nákladního auta vypustil 50 litrů hydraulického oleje, který po zjištění, že se nejedná o motorovou naftu, nechal vytéct na zem. Tím způsobil poškozené společnosti škodu ve výši asi 4 500 Kč. Vrhl se proto na další auto, ze kterého načerpal do přineseného barelu asi 50 litrů motorové nafty v hodnotě necelých 1 800 Kč. Poškozením víčka vznikla další škoda ve výši 1 200 Kč.
 
Oba obvinění také vnikli do zahradní chaty, odkud odcizili krbová kamna, litinovou rouru, litinové koleno a televizor, čímž způsobili poškozené majitelce škodu 12 800 Kč.
 
Starší pachatel sám vnikl nejméně třikrát do areálu bývalého muničního skladu ve Vyšným a odcizil odtud sněhovou frézu, odšťavňovač, dva plastové výrobníky na led a osm zimních pneumatik, čímž způsobil (soukromému) majiteli věcí škodu 18 600 Kč.
 
Společně se oba muži vloupali také do stodoly farmy, ze které odcizili křovinořez společně s popruhem v celkové hodnotě nejméně 2 800 Kč.
 
Jejich pozornosti neunikla ani rekreační chalupa, ze které odnesli tři starožitné plechové mlýnky na kávu, starožitné dřevěné rádio a originální signovaný starožitný obraz s motivem dům s krajinou. Věci v hodnotě 9 000 Kč prodali za částku 2 000 Kč, kterou si rozdělili a užili pro svou potřebu. Téhož dne v noci se do chalupy vrátili a odcizili obraz s pozlaceným rámem, starožitnou část mosazné hrací trubky, dalekohled, proutěný koš, dvě starožitné celokovové žehličky, jedno starožitné dřevěné rádio, pět knih s věnováním a čtyři staré budíky. Věci v hodnotě přes dvanáct tisíc korun prodali za částku asi 1 100 Kč, kterou si rozdělili a užili pro svou potřebu.
 
Obvinění také neváhali a po přelezení plotu areálu českokrumlovské firmy rozbili skleněnou výplň vstupních dveří do kanceláře. Vnikli dovnitř, vše prohledali, ale nakonec nic neodcizili. Přesto stihli způsobit škodu poškozením ve výši nejméně 20 000 Kč.
 
Oba muži, které českokrumlovští kriminalisté obvinili za shora uvedené činy, způsobili škodu v celkové výši nejméně 206 tisíc korun. Obvinění si muži vyslechli pro pokračující přečin krádež, poškození cizí věci, porušování domovní svobody spáchané dílem samostatně a dílem ve spolupachatelství a krádež ve stádiu pokusu spáchanou ve spolupachatelství. Vyšetřování trestné činnosti těchto dvou pachatelů nadále pokračuje.
 
por. Bc. Michaela Pavlíčková, pcrckpis@mvcr.cz
13. února 2012

 

vytisknout  e-mailem