Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Spadla klec

Pražští kriminalisté dopadli recidivistu, který opakovaně páchal majetkovou trestnou činnost. 

Objasnění série vloupání do vozidel a krádeží zboží si na účet připsali kriminalisté z Prahy III, kteří se specializují na autokriminalitu. Čtyřiačtyřicetiletý recidivista, který má v rejstříku trestů více než dvacet záznamů, zaujal kriminalisty pokusem o vloupání do motorového vozidla v pražské Libni. Tento čin mu překazil pozorný svědek, který celou událost ohlásil na linku 158.
Vyšetřováním případu vloupání kriminalisté zjistili, že tento muž má toho na svědomí vícero. Mimo jiné se dopustil krádeže sportovních oděvů v obchodním centru na Praze 7. Při útěku z místa činu srazil k zemi mladou ženu, která se mu snažila v útěku zabránit. Svědci krádeže podezřelého pronásledovali až na ulici, kde se ho pokoušeli zadržet. Z potyčky pachatel sice vyšel vítězně a z místa utekl, krátce před příjezdem policejních hlídek. Na místě však zanechal nejen většinu svého lupu, ale i svojí bundu, včetně klíčů od bytu. Vedle kamerových záznamů, tak k jeho usvědčení napomohly i zajištěné klíče, které pasovaly do vstupních dveří domu i bytu, kde v tu dobu přebýval. Dále se muž specializoval na krádeže věcí z drogérií, kde se na místo činu vracel opakovaně, klidně i pár minut od prvního úlovku.

Ani sdělení obvinění z uvedených činů,  muže nevedlo k jeho nápravě a jeho další řádění ukončilo až jeho zadržení realizované kriminalisty z Prahy III. Z policejní služebny po všech potřebných úkonech tak putoval rovnou do vězení.

„Ubytováním“ pachatele do věznice však pro kriminalisty z „aut“ případ neskončil. Prověřováním dalších skutků zjistili, že jim figuruje ještě v dalších případech. Jako hlavní podezřelý jim například figuroval v případu vyloupeného pekárenského vozu, nebo vloupání do vozidla Škoda, na které si sebou vzal posilu v ženském podání. Z interiéru vozu společně odcizili tolik věcí, že měli co dělat, aby vše z místa odnesli. Bohužel pro ženu, spolupachatelku, která se při činu maskovala respirátorem, byla i přesto policisty ztotožněna. Kriminalisté následně podezřelou, která byla v celostátním pátrání z důvodu nenastoupení do výkonu trestu vypátrali a eskortovali do jedné z pražských věznic.

Čtyřiačtyřicetiletý muž byl  již Obvodním soudem pro Prahu 8 uznán vinným zatím v případě  třech skutků krádeží, za které byl odsouzen k úhrnnému trestu odnětí svobody v délce jeden rok nepodmíněně.

Za ostatní majetkovou trestnou činnost hrozí čtyřiačtyřicetiletému muži a jeho o čtrnáct let mladší kamarádce, v případě odsouzení, až tříletý pobyt za mřížemi.

por. Mgr. Violeta Siřišťová – 14. 2. 2021

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem