Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Spanilá jízda a pokus o parkování

LIBEREC – Ač pozbyl řidičáku, za volantem „řádil“ dál. 

Policisté Integrovaného operačního střediska přijali 11. ledna oznámení o možné dopravní nehodě, ke které došlo v centru města. Osobní automobil tam při otáčení naboural do lavičky a z místa odjel. Policisté na místo okamžitě vyslali nejbližší hlídku, která se po vozidle vydala pátrat. Osobní automobil hlídka spatřila na křižovatce u nádraží Českých drah v Liberci. Na rovném úseku komunikace dostal řidič výzvu k zastavení. Nijak nereagoval a i nadále pokračoval v jízdě. O několik stovek metrů dále zabočil do centra města a i přes opakované výzvy se k zastavení neměl. Na další z křižovatek, v ulici Košická již řidič zřejmě došel k závěru, že nemá smysl dále ignorovat pokyny policistů, odbočil na nejbližší křižovatce, za kterou pak zastavil.
Policisté okamžitě přistoupili k vozidlu a požádali řidiče o předložení dokladů potřebných k řízení. Nejen, že se z vozu linul hutný alkoholový odér, řidič nebyl schopen souvislého slova a navíc policistům předložil jen občanský průkaz. Muži zákona okamžitě provedli kontrolu v evidencích, kdy zjistili, že 52letý Liberečan pozbyl řidičské oprávnění a je tedy veden jako neřidič. I přes váznoucí komunikaci se policistům povedlo rozluštit mužův verbální projev, ve kterém hrdelním hlasem zmínil, že vypil několik piv. Došlo tedy na orientační dechovou zkoušku. Ani přes opakované pokusy a sveřepé úsilí se 52letému neřidiči nepodařilo fuk zrealizovat. Policisté muže zajistili a převezli na služebnu obvodního oddělení. Po nezbytných administrativních úkonech přistoupili k dalšímu pokusu o dechovou zkoušku. V závěru heroického výkonu s na obrazovce přístroje objevila hodnota převyšující 1,7 promile. Hříšník putoval do policejní cely.

Druhý případ, ve kterém hrál roli opět 52letý neřidič a alkohol v dechu, vyšetřovali policisté 1. března. V pátek, krátce před desátou hodinou, nedaleko centra Liberce, sledoval počínání dvou mužů, majitel „bavoráku“. Osádka dodávky, v níž na místě spolujezdce byl i 52letý neřidič, se pokoušela o zaparkování na příčném státní. Muži v dodávce si po neúspěšném pokusu vyměnili místa, kdy se řízení chopil zřejmě ten „zkušenější“ z dvojice. Opak byl pravdou. Na několik pokusů se 52letý muž snažil nasměrovat dodávku mezi zaparkované vozy. Ani na pátý mu to nevyšlo. Při posledním z pokusů naboural do BMW. Majitel německé značky mohl jen v křeči přihlížet tragikomické scéně. Jakmile dodávka s neřidičem za volantem poškodila zaparkované BMW, majitel neváhal a okamžitě zavolal na linku 158. Dvojice si v dodávce vyměnila několik pohledů a holých vět, po kterých 52letý Liberečan z místa odešel. Parťáka zanechal napospas jeho osudu a sveřepě vykročil směr centrum. O několik minut později jej policisté vypátrali v nedalekém parčíku. Při zjišťování příčin a okolností dopravní nehody přistoupili ochránci zákona také k orientační dechové zkoušce u nenapravitelného Liberečana. Pozitivní hodnoty, které přístroj vykázal, přesáhly 1,4 promile.

Škoda na automobilu přesáhla 50tisíc korun.

Vzhledem k tomu, že v průběhu vyšetřování prvního z případů vyšlo najevo, že se 52letý muž dopustil dalšího skutku, zahájil policejní komisař jeho trestní stíhání jako obviněného ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

 

4. března 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem