Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Špatně zajištěný byt přilákal zloděje

Písek – Ukradl počítač a zlaté šperky. (Hlasová schránka 974 221 116) 

 
Škoda za 25 000 korun. To je výsledek řádění neznámého pachatele, který v úterý dopoledne navštívil jeden bytový dům na Husově náměstí v Písku. Nejprve se dostal do společných prostor domu. Následně se vydal po schodech do patra, kde si všiml starších dvoukřídlých dveří do jednoho bytu, které byly nedostatečně uzamčené. Pachatel je pravděpodobně vytlačil a dostal se tak dovnitř do bytu. Prohledal obývací pokoj, ze kterého odcizil notebook značky Asus v hodnotě 4 000 korun a také zlaté šperky za 21 000 korun. Na místo následně dorazila hlídka píseckých policistů spolu s psovodem a technikem služby kriminální policie a vyšetřování. Místo činu ohledali a nyní po pachateli intenzivně pátrají.
 
 
Policisté radí občanům, jak zabezpečit své obydlí tak, aby se nestalo terčem útoku zloděje či zlodějů:
  1. Pokud je dům náležitě osvětlen, zvenku i zevnitř, je reálná šance, že právě tento dům si zloděj pro své počínání nevybere. Dům, kde je nepořádek, neuklizené chodby a nesvítí světla je pro zloděje ideálním prostředím, kde může páchat trestnou činnost.
  2. Je nezbytné, aby se obyvatelé bytových domů dohodli na celodenním zamykání vchodových dveří. Pachatel pak nemá šanci do objektu vniknout.
  3. Kromě uzamčení vchodových dveří musí obyvatelé zamykat také společné prostory (tzn. sklepy, kočárkárny, sušárny)
  4. Klíče od domu musí mít pouze určení lidé, tzn. majitelé, nájemníci a např. poštovní doručovatelka.
  5. Základem jsou kvalitní dveře s bezpečnostním zámkem, vložkou a štítem, které jsou odolné proti rozlomení, odvrtání, prokopnutí a vysazení.
Pokud se v tomto období chystáte na dovolenou, máme pro Vás ještě několik nezbytných rad:
 
  1. Nesdělujte nikomu cizímu, že odjíždíte na delší dobu. Hlavně poučte děti, které často konkrétní informace sdělují na sociálních sítích svým kamarádům.
  2. Zajistěte si osobu např. z řad příbuzných nebo přátel, která bude na Váš byt či dům dohlížet a pravidelně jej kontrolovat.
  3. Znamením o nepřítomnosti nájemníků v bytě je přeplněná poštovní schránka, či celodenně stažené rolety či žaluzie.
  4. Všechny cenné věci v bytě byste měli mít uloženy na bezpečném místě např. malý sejf (nejlépe zabudovaný do zdiva) nebo v bance. Nenechávejte v bytě ani větší finanční obnos.
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz
1. srpna 2012

 

vytisknout  e-mailem