Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Specialisté na nepravé doklady

Českobudějovicko – specialisté cizinecké policie na doklady spolu se strážníky Městské policie České Budějovice odhalují nepravé doklady. 

     Během tříhodinového bloku dne 17. července 2009 policista cizinecké policie se specializací na doklady několika strážníkům prezentoval problematiku pravých a nepravých dokladů a doplnil např. ukázkami cestovních dokladů z různých zemí. Záměrem vedoucího oddělení přímého výkonu služby Městské policie České Budějovice pana Davida Stoklasy je odborně vzdělávat městské strážníky v problematice ověřování dokladů, připravit je tak lépe do terénu proti pachatelům trestné činnosti, a proto do budoucna vítá pravidelnou spolupráci se specialisty cizinecké policie. O tom, že spolupráce mezi cizineckou policií a strážníky Městské policie České Budějovice funguje nejen na učebně, ale zejména v praxi, se specialista na doklady cizinecké policie přesvědčil, když jeden ze strážníků účastnící se školení spontánně reagoval slovy: „na naši žádost byla hlídka cizinecké policie na místě do 5 minut a spolupráce byla vynikající“.
     Se zrušením kontrol na vnitřních hranicích členských států EU se v tzv. Schengenském prostoru práce cizinecké policie změnila. Specialisté Služby cizinecké policie odhalují stále více padělaných, pozměněných či jinak zneužitých dokladů i ve vnitrozemí České republiky. Také spektrum odhalovaných neregulérních dokladů se mění. K padělaným, pozměněným a zneužitým cestovním dokladům přibyly i průkazy totožnosti, řidičské průkazy ČR a dalších zemí, smyšlené mezinárodní řidičské průkazy, neexistující doklady různých států či organizací, doklady o zdravotním pojištění cizinců apod..
     Statistické výstupy oblastního ředitelství služby cizinecké policie České Budějovice uvádějí několik zajímavých případů z problematiky odhalování nepravých dokladů. 
     V lednu 2009 byl při součinnostní kontrole na Odboru dopravy, agendě řidičských průkazů v obci Blatná, zjištěn padělek řidičského průkazu Moldavska. Moldavský státní příslušník s trvalým pobytem v ČR požádal v lednu 2005 o vydání řidičského průkazu ČR na základě výše uvedeného padělku. Prověřením přes Zastupitelský úřad Moldavska bylo zjištěno, že osoba má vydán jiný řidičský průkaz s jiným evidenčním číslem a jiným rokem vydání než je uveden na padělku.
     Při silniční kontrole v Českých Velenicích byl v únoru 2009 řidič vyzván k provedení orientační dechové zkoušky na přítomnost alkoholu v dechu za pomoci přístroje Dräger s výsledkem 2,97 promile. Řidič předložil občanský a řidičský průkaz ale jiné osoby. Tato skutečnost byla odhalena za pomoci metody portrétní identifikace a prověřením v policejních evidencích. Navíc bylo k této osobě zjištěno, že má vysloven zákaz řízení motorových vozidel na 2 roky.
     Státní příslušník Slovenska předložil v dubnu 2009 při silniční kontrole český občanský a řidičský průkaz jiné osoby jako své vlastní. K odhalení přispěla osobní znalost a metody portrétní identifikace. Policejní lustrací bylo zjištěno, že tato osoba má vysloven zákaz řízení motorových vozidel.
     V květnu 2009 se při silniční kontrole v obci Dvorec u Borovan mongolský státní příslušník jako řidič vozidla na výzvu prokázal starším modelem národního řidičského průkazu Mongolska, který není uznáván jako platný pro řízení motorového vozidla na území ČR a smyšleným mezinárodním řidičským průkazem International Automobile Association, inc. (IAA) ve formě pasové knížky a plastové kartičky.
     Při tipování z provozu a svedením na kontrolní stanoviště vozidlem Schengenbus v příhraničí předložil státní příslušník Vietnamu kartičku o zdravotním pojištění pojišťovny Victoria Volksbanken, v níž byl evidentně přepisován údaj "pojištěn od" z 05.12.1998 na 05.12.2008. Prověřením u pojišťovny bylo zjištěno, že kartička byla údajně bianco odcizena pojišťovacímu agentovi, u kterého kontrolovaná osoba vypomáhala. Číslo smlouvy uvedené na kartičce není vůbec v systému pojišťovny a tudíž není platná.
     V červnu 2009, při součinnostní kontrole s Finančním úřadem Český Krumlov, na tržnici ve Vyšším Brodě předložili dva státní příslušníci Vietnamu kartičku o zdravotním pojištění PVZP v nichž byly přepsány údaje "pojištěn do" z 19.3.09 na 19.8.09. resp. z 9.3.09 na 9.8.09. Prověřením u centrály pojišťovny bylo však zjištěno, že prověřované pojistné smlouvy jsou již neplatné.
     Při pobytové kontrole cizinecké policie předložila státní příslušnice Ukrajiny kartičku o zdravotním pojištění pojišťovny MAXIMA a. s., v níž byl evidentně přepisován údaj "pojištěn do" o jeden rok. Toto bylo zjištěno díky internetovému přístupu do systému pojišťovny MAXIMA, poskytnutého cizinecké policii pojišťovnou.
     V současné době práce specialistů na doklady zahrnuje metodickou pomoc v rámci celého Jihočeského kraje nejen pro policisty cizinecké policie. Jedná se o řadu proškolení k detekci padělaných řidičských průkazů na městských a obecních úřadech, na Magistrátu města České Budějovice jako prevence proti současnému trendu prokazování se smyšlenými mezinárodními řidičskými průkazy a padělanými řidičskými průkazy např. z Ukrajiny a Moldávie.
     Na tématicky zaměřené kontroly pravosti dokladů s minimálním využitím technických prostředků a na základy portrétní identifikace jsou školeni i policisté Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje.
     V rámci partnerství s Magistrátem Města Českých Budějovic bylo v měsíci červnu 2009 naplánováno školení pro celkem 80 strážníků Městské policie České Budějovice, které provedou policisté cizinecké policie, zabývající se problematikou dokladů, a to s tématickým zaměřením na kontrolu pravosti dokladů s minimálním využitím technických prostředků a základy portrétní identifikace. Tato školící akce proběhne v měsících červenec, srpen a září 2009.
     Posledním případem pod hlavičkou trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny lze zmínit výsledek práce policistů inspektorátu cizinecké policie Český Krumlov ze dne 18.7.2009 v 1:30 hodin. Policisté při pobytové kontrole pravidelné mezinárodní autobusové linky do italského Torina zjistili, že jeden z kontrolovaných ciznců předložil padělek průkazu totožnosti Rumunska. Policisté cizince zajistili a při následném podrobnějším šetřením se dvaatřicetiletý cizinec přiznal, že není občanem Rumunska, ale Moldávie. Svůj platný cestovní pas Moldávie údajně muž zanechal v Mladé Boleslavi, kde v současné době bydlí. Kuriózní na tomto případu je, že cizinec uvízl v síti cizinecké policie při své dovolenkové cestě za příbuznými v Itálii. Tento případ může být dalším z těch, kdy si cizinec myslí, že si za své peníze koupil státní občanství členského státu EU, ale zatím si zakoupil pouze padělek dokladu.
     Velmi důležitou součástí vzdělávání policejních specialistů na doklady v době neustálého technického vývoje jsou vztahy se zahraničními partnery, s kterými probíhá intenzivní výměna informací v oblasti tzv. neregulérních dokladů. Ze strany cizinecké policie je snahou neustále být po ruce všem útvarům Policie ČR, celní správě nebo strážníkům městské policie v případech osob podezřelých z trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny. Představa osob, které při svém pobytu v ČR a dalších členských státech Evropské unie zneužívají falešné doklady s tím, že nebudou odhaleny, protože na vnitřních hranicích členských států EU již pravidelná kontrola dokladů neprobíhá, může být mylná.
     Naopak policisté služby cizinecké policie v součinnosti s dalšími útvary Policie ČR ve spolupráci s příslušnými městskými a obecními úřady jako např. S Magistrátem města České Budějovice a Městskou policií České Budějovice intenzivně pracují na odhalování osob, které padělané doklady předkládají.

vytisknout  e-mailem