Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Speciální cvičení psovodů

Ve vojenském újezdu Boletice proběhlo cvičení se zaměřením na speciální pátrací práce. 

Ve dnech 17. - 21. června 2024 proběhlo ve vojenském újezdu Boletice cvičení osmi psovodů z celé České republiky, zaměřené na speciální pátrací práce (SP). Cílem tohoto cvičení bylo prohloubení zkušeností psovodů v oblasti pátrání po pohřešovaných osobách, šíření pachu a metodiky výcviku, a to v různých náročných podmínkách. První den cvičení se zaměřil na liniové pátrání v okolí vodní plochy, hráze a přítoku. Psovodi a jejich služební psi museli prokázat své dovednosti při systematickém prohledávání terénu, kdy se soustředili na zachycení pachu pohřešované osoby. Tato část výcviku byla klíčová pro rozvoj jejich schopnosti rychle a efektivně reagovat v situacích, kdy je potřeba prohledat rozsáhlé oblasti. Druhý den začal cvičením zaměřeným na dlouhodobou zátěž psa, které je součástí projektu Pátrač 2. Psi museli prokázat svou vytrvalost a odolnost v náročných podmínkách, což je klíčové pro jejich úspěšné nasazení v reálných situacích. Odpoledne a následující den probíhala výborná spolupráce s Poříčním oddělením Slapy, KŘP Středočeský kraj.

Psovodi se služebními psy se přesunuli na vodní cvičiště Loutka, kde si vyzkoušeli přepravu na člunu a práci s pachem a jeho šířením na vodní hladině. Praktické scénáře na vodní hladině zahrnovaly identifikaci pachu pohřešované osoby na břehu vodní plochy při přepravě na člunu. Psi měli za úkol zachytit pach, upozornit na něj psovoda, a následně buď doplavat na břeh, nebo vystoupit z člunu a osobu dohledat. Další scénář zahrnoval navětření osoby na hrázi, kde psi po zachycení pachu buď doplavali k břehu, nebo překonali překážku v podobě zábradlí hráze a osobu dohledali. Třetí praktická situace se zaměřovala na navětření osoby splývající na hladině, což sloužilo hlavně k získání zkušeností pro psy. Většina psů doplavala k osobě, obkroužila kolem ní a poté doplavala zpět k psovodovi, nebo na osobu štěkala z břehu. Toto cvičení bylo zaměřeno na případné reálné situace, ačkoliv pravděpodobnost jejich výskytu je minimální.DJI_20240619151839_0010_V (2).JPG

Čtvrtý den se cvičení zaměřilo na navětřování pachu osoby v terénu na velkou vzdálenost. Psovodi testovali schopnosti svých psů zachytit pach pohřešované osoby na vzdálenost více než 200 metrů, a to za různých klimatických podmínek a v náročném terénu s hustou trávou, křovím a trním. Toto cvičení bylo klíčové pro ověření schopností psů pracovat ve skutečně obtížných podmínkách. Po celou dobu cvičení panovalo vyloženě letní počasí s teplotami okolo 30 stupňů Celsia. Výcvik probíhal kompletně v terénu ve vojenském újezdu Boletice a na vodním cvičišti Loutka. Ve středu se k výcviku připojili dronaři z Českých Budějovic, kteří dokumentovali chování psů při zachycení pachu a testovali nové postupy pro projekt Pátrač 2.

Jejich přítomnost přinesla cenné poznatky, které pomohou v dalším zlepšování metodiky výcviku. Cvičení se zúčastnilo osm psovodů Policie ČR s platnou kategorií SP - Speciální pátrací práce, což z nich činí specialisty na pátrání po pohřešovaných osobách. V celé republice máme zatím 10 těchto psů u Policie ČR a 14 psovodů se psy z ostatních složek IZS, jako je Horská služba, HZS ČR, MP Praha a různé dobrovolnické organizace. Tato akce významně přispěla k prohloubení dovedností a zkušeností všech zúčastněných psovodů a jejich služebních psů v rámci speciálních pátracích prací. Díky tomu se zvýšila jejich připravenost na reálné situace při pátrání po pohřešovaných osobách, což je klíčové pro úspěšné nasazení v krizových situacích.
kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
28. června 2024

vytisknout  e-mailem