Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Speciální kontrola ROADPOL Rychlost

Jihočeský kraj - Policisté se zaměřili na řidiče, kteří nedodržovali dovolenou rychlost. 

Jihočeští dopravní policisté se ve dnech 5. a 9. srpna zapojili do celorepublikové speciální kontroly zaměřené na dodržování dovolené rychlosti jízdy vozidel v obci a mimo obec. 

Šest desítek policistů zkontrolovalo během dvou dnů bezmála 600 vozidel. Hlídky se kromě dodržování dovolené rychlosti zaměřily také na zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek před jízdou a během ní. Neopomenuly kontrolu technického stavu vozidel, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů. Současně také prováděly kontrolní činnost spojenou s pátráním po osobách, věcech a odcizených vozidlech. 

Policisté odhalili celkem 139 přestupků, z nichž 13 postoupili příslušnému správnímu orgánu. Ostatní přestupky vyřešili na místě uložením blokové pokuty. Nejvyšší povolenou rychlost v obci překročilo 57 řidičů, mimo obec 37 řiidičů. Ve 13 případech dostali řidiči pokutu za nesprávný způsob jízdy, 18 vozidel mělo nevyhovující technický stav, ve 3 případech nepoužili pasažéři bezpečnostní pásy, dva řidiči drželi za jízdy v ruce hovorové zařízení. U dvou řidičů policisté zjistili požití alkoholu během jízdy nebo před jízdou a deset řidičů nezaplatilo dálniční poplatek.

Hlavním cílem dopravně bezpečnostního opatření zaměřeného na dodržování povolené rychlosti je  především snížit počet dopravních nehod a přestupků v silničním provozu. Nepřiměřená rychlost je totiž jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod, které mnohdy končí tragicky. Policisté budou v obdobných kontrolách pokračovat i v budoucnu.

por. Ing. Štěpánka Schwarzová, krpc.pio@pcr.cz
13. srpna 2024

vytisknout  e-mailem