Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Speciální pořádková jednotka zvítězila

Ms kraj: Tým našich policistů vítězem extrémního závodu TEST ODOLNOSTI 2024 

Policisté moravskoslezské speciální pořádkové jednotky se ve dnech 19. a 20. června 2024 zúčastnili srovnávacího sportovního závodu s příznačným názvem „Test odolnosti“. A zvítězili!

Tento krásný a extrémně náročný závod je situován do CHKO Kokořínsko nacházející se v severní části Středočeského kraje poblíž města Mělníka. Letos se konal již 14. ročník sportovního klání, kde mezi sebou soupeří především specializované policejní útvary v rámci Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, nicméně jako každý rok jsou středočeské policejní oddíly doplněny o významné hosty, kteří se závodů účastní. Letos měly závody punc mezinárodních, neboť premiérově zde startovala německá jednotka BPE. 

Z českých luhů a hájů přijala pozvánku i moravskoslezská speciální pořádková jednotka, která jako každoročně na uvedené závody vysílá své policisty, patřící do výběrového sportovního oddílu jednotky. Letos měli naši policisté ve složení nprap. Adam Karol, prap. David Bezruč, pprap. Matěj Kryštof, pprap. Michal Husták, pprap. Tomáš Pavlica a kapitán týmu nprap. Matěj Pop snahu vylepšit poslední účast z loňského roku, kdy v konečném zúčtování nakonec obsadili třetí místo. Bilance z uplynulých ročníků závodů je velmi solidní, na výsledkové listině byli naši policisté 2 x první, a to v letech 2017 a 2019, v letech 2018 a 2023 skončili na 3. pozici a v prvním ročníku své účasti v roce 2016 dosáhli na pozici čtvrtou. 

V letošním roce se trasa podobala té loňské, vedla přes množství lesních cest a pěšinek skrze skalní kaňony, prudké výstupy zde střídaly nebezpečná klesání. S celkovou vzdáleností přes 25 km a mírou nastoupaných výškových metrů okolo osmiset, měla tato trasa velice obtížné parametry pro všechny startující. Start závodu byl situován do obce Mšeno a trasa byla vedena po turisticky značených cestách CHKO Kokořínska s cílem v podhradí hradu Kokořín.

Na startu se setkalo celkem šestnáct mužských družstev a pět družstev žen, ty závodily jen na poloviční trati. V obou případech startovalo v každém družstvu 5 závodníků. Po úvodní instruktáži na místě startu následovalo losování pořadí družstev, kde si naši policisté vylosovali 1. startovní pozici a záhy v 8:45 hod vystartovali. Ostatní družstva startovala vždy v cca 10 min. intervalech.

Počasí bylo toho dne přijatelné, s odpoledními maximy okolo 25°C. Trať byla však celkově obtížná, čítala 20 náročných stanovišť. Podmínky byly ztížené i skutečností, že policisté museli být na startu jednotně ustrojení a startovat se muselo s dlouhými kalhotami, doplněnými o horolezecký sedák a ochrannou přilbu z důvodu zajištění bezpečnosti závodníků zejména při lezeckých disciplínách. Policisté část trasy museli běžet obtěžkáni balistickými vestami, když už je konečně sundali, připravili si pořadatelé další z širokého repertoáru záludností na stanovištích.

Disciplíny byly zaměřeny jak na fyzickou a silovou vytrvalost, tak také na specializační dovednosti, se kterýma se mohou policisté setkat při činnostech ve výkonu služby na útvarech. Jmenovitě se jednalo o zdravovědu, zdolávání lezeckých stanovišť a další univerzální dovednosti využívající všechny činnosti dohromady.

Naši policisté se s tímto závodem popasovali velmi dobře, když v čase 3:31:53 dorazili do cíle, bylo jisté, že se bude jednat o kvalitní výkon. Tato domněnka se nakonec potvrdila a před naše policisty se nakonec už žádné ze startujících družstev nedostalo. Na druhém místě v čase 3:32:05 dorazili do cíle policisté PJ KŘP Pardubického kraje a třetí skončili policisté ÚO Beroun v čase 3:32:24. Na 25 km trase byl tedy rozdíl mezi prvním a třetím týmem pouhých 31 sekund!!! Dále za sebou nechali ve výsledkovém poli poražených loňský stříbrný tým HZS Mělník, s cílovým časem 3:34:47 a také elitní policisty ze zásahové jednotky

Se svým výkonem mohou být policisté z moravskoslezské speciální pořádkové jednotky rozhodně spokojeni, mnoho z nich si během obtížného závodu sáhlo na samotné dno svých fyzických i psychických sil, odolali však těmto nepříjemnostem. 

Tisková zpráva, fotografie a video pořadatelů, Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, jsou dostupné zde: https://www.policie.cz/clanek/test-odolnosti-2024.aspx .

por. Bc. David Szymik
instruktor – metodik speciální pořádkové jednotky, 24. června 2024

                                                     

Odkazy do noveho okna

test odolnosti_vítěz SPJ

test odolnosti_vítěz SPJ 

Detailní náhled

test odolnosti_vítěz SPJ_02

test odolnosti_vítěz SPJ_02 

Detailní náhled

test odolnosti_vítěz SPJ_03

test odolnosti_vítěz SPJ_03 

Detailní náhled

test odolnosti_vítěz SPJ_04

test odolnosti_vítěz SPJ_04 

Detailní náhled

test odolnosti_vítěz SPJ_05

test odolnosti_vítěz SPJ_05 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem