Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Speciální výslechová místnost otevřena v Havlíčkově Brodě

HAVLÍČKOBRODSKO: Ve středu proběhlo slavnostní otevření 

Speciální výslechovou místnost (SVM) pro děti a mladistvé osoby mohou od ledna využívat policisté na Územním odboru Havlíčkův Brod. Dvě nově zařízené místnosti, výslechová a monitorovací, byly zařízeny a vybaveny díky dotacím  Ministerstva vnitra, za finanční spoluúčasti města Havlíčkův Brod a Policie ČR.
 
Celková hodnota projektu činila 205 619 korun. Dotace z ministerstva vnitra činila 184 872 korun, podíl města Havlíčkův Brod dosáhl částky 20 747 korun. Náklady Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ve výši 30 000 korun se týkaly nezbytných stavebních úprav, krycí výmalby a zabudování jednocestného zrcadla. 
 
Slavnostního otevření se ve středu zúčastnili představitelé všech zainteresovaných subjektů. Náměstek ředitele Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. Mgr. Pavel Peňáz v úvodu poděkoval za vstřícnost ze strany poskytovatelů dotace, neboť bez těchto prostředků a spoluúčasti z rozpočtu města by se projekt nepodařilo zrealizovat. „Jsem velmi rád, že k budování speciálních výslechových místností dochází. Z vlastní praxe vím, že pro policejní činnost budou velmi přínosné,“ doplnil. Pozvání na slavnostní otevření přijal také starosta Havlíčkova Brodu Mgr. Jan Tecl. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na vybudování výslechové místnosti podíleli. Mohu říci, že jde o pokračování velmi dobré spolupráce města se složkami integrovaného záchranného systému,“ uvedl Jan Tecl.
 
V Kraji Vysočina speciální výslechové místnosti již využívají policisté na třech územních odborech, od roku 2010 v Třebíči a od roku 2012 také v Jihlavě a ve Žďáru nad Sázavou. V příštím roce bude podán návrh na její vybudování na Územním odboru Pelhřimov.
 
Speciální výslechová místnost je určena především dětským obětem trestných činů nebo k výslechům mladistvých rovněž v roli oběti či svědka. Nové prostory se naprosto liší od běžné policejní kanceláře. Připomínají spíše dětský pokojíček, ve kterém by dítě mělo být méně stresováno. Velkým pomocníkem, nejen kriminalistům, je i speciální technika, která umožní šetrnější výslech poškozených. Právě poškozeným by měl být poskytnut i prvek intimity, jelikož výslech bude provádět pouze jedna osoba - vyšetřovatel. Ostatní osoby, které dříve byly přítomny v kanceláři společně s poškozeným, nyní mohou sledovat výslech z monitorovací místnosti. Dítě tak může být ochráněno před negativními vlivy spojeným s vyšetřovacím úkonem. Co možná nejmenší počet osob v místnosti umožní vyšetřovateli navázat s poškozeným lepší kontakt a tím i vzájemnou komunikaci.
 Monitorovací a výslechová místnost je spojena jednocestným zrcadlem. Díky nově pořízené audio a video technice, tak mohou další zúčastnění, například pracovníci orgánu sociálně právní ochrany dětí, státní zástupce, soudce, psycholog a další, sledovat i poslouchat konkrétní výslech, do kterého mohou prostřednictvím bezdrátového zařízení také vstupovat pokládáním doplňkových dotazů prostřednictvím vyslýchajícího. Nedílnou součástí vybavení výslechové místnosti jsou také didaktické pomůcky, mezi které patří panenky Jája a Pája i postavičky policisty a policistky, které lze využít při navázání kontaktu zejména s menšími dětmi. 
Místnost lze ale také využít k výslechům nezletilých pachatelů trestné činnosti.
 
„Výslechovou místnost budeme využívat k výslechům nejen dětí, ale i dalších obětí zejména násilných trestných činů, například znásilnění a také obětí domácího násilí,“ upřesnila npor. Mgr. Hana Adámková, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality Územního odboru Havlíčkův Brod.
 
V loňském roce šetřili policisté na Havlíčkobrodsku několik desítek skutků, při kterých by bylo vhodné speciální výslechovou místnost využít. V 15 případech byly obětí trestné činnosti děti do 17 let, ve 40 případech se děti stejné věkové kategorie trestné činnosti dopustili. V případě nezletilých pachatelů se jedná většinou o majetkovou trestnou činnost. Celkový počet dětských obětí trestné činnosti v Kraji Vysočina v roce 2012 byl 132 a skutků, kterých se děti dopustily, pak bylo 258. Všechny výslechové místnosti tak budou zcela jistě velkým přínosem.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
16. ledna 2013
 

vytisknout  e-mailem