Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

SPEED MARATHON

Ms kraj: Také v Moravskoslezském kraji probíhá uvedená akce 

Aktualizace - výsledky akce 

Moravskoslezští policisté, kterých bylo do akce nasazeno téměř devět desítek, zkontrolovali celkově 729 vozidel. Zjistili 255 případů porušení zákona, příčemž v příkazním řízení vyřídili 242 přestupků (výše pokut přesáhla 180 000 korun), zbývajících 13 věcí oznámili příslušnému správnímu orgánu.
Překročení povolené rychlosti zjistili policisté v 212 případech, řízení pod vlivem alkoholických nápojů ve 2 případech. Tři osoby neužily bezpečnostní pásy. Nevyhovující technický stav mělo 6 z kontrolovaných vozidel. 

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence, 4. dubna 2019

--------------------------------------------------------------------------------   zpráva z 3. dubna 2019       ----------------------------------------------------

V průběhu celého dnešního dne probíhá rovněž v našem kraji dopravně bezpečnostní akce s preventivním charakterem SPEED MARATHON.

Policisté se při této akci zaměřují především na kontrolu rychlosti vozidel. Kontrolují ale i dodržování všech ostatních pravidel provozu na pozemních komunikacích.

Místa pro měření rychlosti mohla stejně jako v přechozích letech navrhovat veřejnost. Co se týká našeho kraje, občané označili opětovně desítky různých míst. A ani letos nechyběly návrhy řekněme zajímavé či úsměvné, pro daný účel ale ne zcela vhodné – policisté zaznamenali například návrh občanů na měření rychlosti na letišti, v lese mezi stromy a stejně jako i loni padl návrh na měření rychlosti vozidel s místem určení: řeka.

Policisté vybrali na základě míst vytipovaných občany a současně vyhodnocení vlastních poznatků o místech či úsecích komunikací, kde dochází k častému porušování rychlosti, v každém okrese našeho kraje několik stanovišť - v některém okrese jich bylo 8, jinde 14 a pozornosti policistů neunikl například ani provoz na dálnici. Z hlediska času začala akce v našem kraji již po půlnoci a trvá 24 hodin.

Jedním ze stanovišť bylo dnes dopoledne také místo na silnici vedoucí skrz obec Vřesina v okrese Ostrava. Policejní hlídka kontrolovala primárně dodržování stanovené rychlosti. Policisté se však zaměřili i na to, zda řidiči nebo další účastníci silničního provozu neporušují jakákoliv ostatní pravidla provozu na pozemních komunikacích.

Obecně lze konstatovat, že policisté se při každodenním výkonu služby zaměřují na kontrolu dodržování rychlosti. Kontroly pak zintenzivňují při speciálních akcích, které mají rozsah v rámci jednotlivých okresů našeho regionu či celého Moravskoslezského kraje.

Co nám říká statistika? V této chvíli jsou dostupná data za první leden a únor letošního roku. Policisté za uvedené období zaznamenali v Moravskoslezském kraji celkem 1 521 dopravních nehod. Z hlediska hlavních příčin nehod byl nejpočetněji zastoupen nesprávný způsob jízdy (796), dále nepřiměřená rychlost (328) a nedání přednosti v jízdě (151).

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence, 3. dubna 2019

Odkazy do noveho okna

IMG_5151

IMG_5151 

Detailní náhled

IMG_5155

IMG_5155 

Detailní náhled

IMG_5160

IMG_5160 

Detailní náhled

IMG_5163

IMG_5163 

Detailní náhled

IMG_5195

IMG_5195 

Detailní náhled

IMG_5198

IMG_5198 

Detailní náhled

IMG_5199

IMG_5199 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem