Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Společně proti podvodům na seniorech

KRAJ - V zázemí Krajského ředitelství policie Libereckého kraje se sešli zástupci měst, obcí a pracovníci zastupující sociální služby v kraji. Téma bylo společné: "jak co nejefektivněji varovat seniory před podvodníky". 

V těchto dnech se na Krajském ředitelství policie Libereckého kraje, pod vedením ředitele plukovníka Vladislava Husáka a za podpory starosty Frýdlantu pana Dana Ramzera, uskutečnilo jednání, které mělo jedno společné, aktuální a široce diskutované téma: „senioři jako oběti trestných činů, zejména podvodů“.

Za Policii ČR se jednání zúčastnili:

  • náměstek ředitele pro trestní řízení plukovník Ondřej Musil,
  • vedoucí odboru obecné kriminality krajského ředitelství plukovník Vladimír Lukášek,
  • vedoucí služby odboru dopravní policie plukovník Jaroslav Řehák
  • ředitelka kanceláře ředitele plukovník Lenka Trpišovská

Schůzky se dále účastnili zástupci měst a obcí a kompetentní pracovníci poskytující sociální služby:

  • Josef Horinka, starosta města Hrádek nad Nisou,
  • Lena Mlejnková, starostka města Semily,
  • Stanislava Silná, místostarostka města Nový Bor
  • Petra Houšková, místostarostka města Turnov,
  • Naděžda Jozífková, ředitelka Centra sociálních služeb Jablonec nad Nisou,
  • Michaela Albrechtová, ředitelka EVANGELICKÉ DIAKONIE Jablonec n. N., členka Asociace poskytovatelů sociálních služeb,
  • Michal Dufek, ředitel KC KONTAKT Liberec,
  • a ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík

Cílem jednání byl otevřený dialog k nalezení co nejefektivnějších metod a postupů, jak seniory informovat o stále se množících případech podvodů na nich samotných a uchránění je před vynalézavostí podvodníků, kteří cílí na tyto zvlášť zranitelné oběti. „Umíme pátrat, umíme vyšetřovat, ale vnímám určitou mezeru v tom, jak dostat k co největšímu počtu seniorů aktuální informace, z nichž by se poučili a dokázali vyhodnotit rizika,"  sdělil důvod a cíl svolání schůzky krajský ředitel plukovník Husák. Foto_05
 

Součástí jednání byl vhled do trestné činnosti páchané právě na seniorech, kdy vedoucí krajských kriminalistů, plukovník Vladimír Lukášek, seznámil přítomné s agendou trestných činů, které se váží k Libereckému kraji, při nichž pachatelé používají různé legendy s jediným cílem – finančně se obohatit. „Pachatelé si vybírají starší občany hned z několika důvodů. Většinou jsou důvěřiví, „slyší“ na prosby svých blízkých – byť sdělených nějakým prostředníkem. Pachatelé zneužívají i toho, že jsou tyto osoby například špatně pohyblivé či jiným způsobem nedostačivé a v neposlední řadě „sází“ i na jejich bezbrannost,“ přiblížil důvody výběru plukovník Lukášek. Senior je pak, v důsledku všech těchto faktorů, bohužel "ideální" obětí pro pachatele, který všech těchto slabin u starších lidí umí náležitě využít. V mnoha případech pak dochází, vlivem nepříjemného zážitku, i ke značnému zhoršení zdravotního stavu senioračímž se mnohdy snižuje i schopnost popsat či nějak identifikovat pachatele.

Výsledkem společné schůzky, která byla zahájením další spolupráce v oblasti informovanosti seniorů před různými podvodníky, kteří využívají  spoustu fiktivních, přesto dobře "promyšlených" metod, jak získat bez jakéhokoliv použití násilí jejich peníze, bylo představení různých projektů, myšlenek, názorů všech zúčastněných, z nich bude vybrána ta nejlepší praxe, případně systém postupu, jak přiblížit informace velkému množství seniorů. Jak na závěr plukovník Vladislav Husák poznamenal, "i policie disponuje celou škálou zajímavých projektů a materiálů, včetně skutečných příběhů, zpracovaných na DVD, které je možné využít a šířit je prostřednictvím vás všech a vašich služeb dál. Nesedíme zde naposledy, budeme se pravidelně scházet a systematicky řešit tento problém, abychom eliminovali právě tento druh kriminality, která zásadním způsobem zasahuje do klidného života našich starších občanů."

1. 9. 2017
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem