Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Spolujezdec se dal před policisty na útěk

BENEŠOVSKO - Byl na něj vydán příkaz k dodání do výkonu trestu. 

Běžná silniční kontrola, kterou prováděli policisté z oddělení hlídkové Benešov 7. května 2024 měla nečekaný průběh. Kromě toho, že řidič měl zákaz řízení všech motorových vozidel a odmítnul test na jiné návykové látky, tak i jeho spolujezdec neměl čisté svědomí a při kontrole vystoupil z auta a dal se na útěk.

Vše se odehrálo v dopoledních hodinách 7. května v obci Bedrč na Benešovsku. Policisté zastavili vozidlo v rámci běžné kontroly. Za volantem ale seděl muž, který má v současné době zákaz řízení. Policisté jej vyzvali, aby se podrobil testu na alkohol, s tím muž souhlasil a dechová zkouška vyšla s negativním výsledkem. Ve chvíli, kdy ho ale policisté vyzvali, aby se podrobil i testu na jiné návykové látky, už odmítl.
Následně policisté zkontrolovali i muže, který seděl na sedadle spolujezdce. Ten se jim prokázal pod jiným jménem a před policisty začal utíkat.
Následovalo pronásledování, při kterém padl i varovný výstřel. Kolegům z OHS přispěchali na pomoc policisté z benešovského oddělení, kteří jeli tou dobou kolem a utíkajícího muže zaregistrovali. Po chvíli 35letého cizince zadrželi, konfrontovali ho s důvody jeho útěku a on jim sdělil, že zpanikařil. Policisté měli navíc od kolegů z Prahy venkov -  JIH informaci, že tento cizinec používá cizí identitu a v jejich hledáčku už je delší dobu. Muž byl v celostátním pátrání a byl na něj vydaný předchozí souhlas se zadržením a příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Má mít na svědomí několik případů krádeží v Kamenici, Říčanech nebo Vestci.

Policisté muže ještě ten samý den předali do pražské věznice, přímo do výkonu trestu odnětí svobody, kde by měl strávit více jak 2 roky.

Řidiči osobního vozidla policisté sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což může hrozit až 2letý trest odnětí svobody.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
7. června 2024

vytisknout  e-mailem