Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Spolupráce českých a polských policistů

Společné hlídky budou pomáhat 

Ve středu 9. prosince 2009 proběhlo v polské Kamienné Góře mezinárodní setkání policejních špiček státní hranicí rozdělených regionů východních Krkonoš. Milé pozvání od polských kolegů přijali šéfové pořádkové a dopravní policie z Trutnova. Přeshraniční porada byla věnována zejména výměně cenných informací týkajících se akceschopnosti uniformovaných složek a vzájemné spolupráci. A právě spolupráce policejních hlídek byla hlavním tématem diskuse. Policejní management obou sousedních států dohodnul užší kooperaci, a to hlavně v zimním období. Právě v zimních měsících navštíví obě země nejvíce turistů z Polska a z Čech.
Od 23. prosince 2009 mohou milovníci zimních sportů v horských střediscích Krkonoš a naopak návštěvníci tržnic polských příhraničních měst potkávat smíšené policejní hlídky českých a polských mužů a žen zákona. Společné hlídky byly vytvořeny zejména z důvodu pomoci občanům, kteří se dostanou do nesnází třeba při dokumentování majetkové trestné činnosti nebo při dopravní nehodě. Dalším neméně důležitým úkolem policistů bude ochrana majetku jak polských, tak českých turistů. Jazyková bariéra ztěžuje vzájemnou komunikaci a právě z tohoto důvodu je pomoc „svých“ policistů na místě.
Policisté se však budou potkávat i při společných službách, které budou zaměřeny na konkrétní problematiku, ať se již jedná o krádeže lyžařského vybavení, či krádeže motorových vozidel.
Fotogalerie 
por. Bc. Jiří Prouza
28. 12. 2009 
 

vytisknout  e-mailem