Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Spolupráce dopadla na jedničku

BRNO, BRNO VENKOV: Pozorný svědek pomohl policistům zadržet opilého řidiče. /VIDEO/ 

Sehraná spolupráce operačního důstojníka a pozorného oznamovatele vyvrcholila minulou středu poblíž Brna zadržením podnapilého šoféra. V pozdních odpoledních hodinách se na tísňovou linku dovolal svědek, který si před sebou na cestě z brněnské Slatiny do Šlapanic nemohl nevšimnout podezřelé jízdy stříbrné škodovky. Řidič se na silnici choval velmi nebezpečně, neustále kličkoval, a dokonce najížděl i do protisměru. Riskantní jízdu muž okamžitě oznámil, navíc se jej vydal pohotově sledovat. Policistům na telefonu neustále poskytoval aktuální informace o jeho poloze. I díky tomu je oba zanedlouho v nedalekých Ponětovicích dojela vyslaná hlídka, která podezřelého řidiče neprodleně zastavila. Dechová zkouška následně skutečně potvrdila, že kontrolovaný jednačtyřicetiletý muž usedl za volant doslova zpitý pod obraz. Naměřeno mu bylo přes dvě a půl promile alkoholu v dechu. Policisté nechali raději jeho vozidlo odtáhnout na záchytné parkovitě. Nyní musí počítat s trestním stíháním za trestný čin Ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě uznání viny může být potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.

Řidiči děkujeme za všímavost, ne vždy se ale musí jednat o řidiče pod vlivem návykové látky. Někdy může šoféra postihnout zdravotní indispozice. V obou případech není ohrožen jen samotný řidič, ale i ostatní účastníci silničního provozu. 

Někteří lidé se zbytečně obávají, že jejich volání na tísňovou linku může být marné. Zejména pak v případech, kdy v určitém jednání nevidí jasnou protiprávnost. Policisté v podobně nejasných případech doporučují. Raději vytočte číslo 158, kde vám policisté ochotně sdělí, zda je vaše oznámení tísňového charakteru, či nikoliv. 

Oznámení, které mají charakter tísňových výzev, jejichž obsahem jsou:

  • informace odůvodňující provedení neodkladného zákroku v případech přímého ohrožení života, zdraví, majetku nebo veřejného pořádku
  • informace vztahující se k
    • trestné činnosti
    • pátrání po pohřešovaných a hledaných osobách
    • pátrání po odcizených vozidlech
    • haváriím, výbuchům a živelním pohromám
    • dopravním nehodám, komunikačním závadám a odtaženým vozidlům

Pozor: Zneužití národní tísňové číslo 158 je trestné!

Nejzávažnějšími případy jsou různá zlomyslná volání (volající úmyslně sdělují informace, které nejsou pravdivé  - např. nepravdivé oznámení týkající se uložení nástražného výbušného systému, nebo volající slovně útočí na Policii ČR). Sankce za zneužití linky tísňového volání 158 může být až dvě stě tisíc korun.

VIDEO NALEZNETE ZDE

por. Petr Vala, 30. října. 2023.

vytisknout  e-mailem