Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Spolupráce přes hranice

KRAJ – Krajský ředitel policie Libereckého kraje se svým protějškem z policejního ředitelství v Görlitz, slavnostním podpisem stvrdili zřízení společné pátrací skupiny „Luž“. 

Ve čtvrtek 13. června 2019, v prostorách Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, v kavárně Pošta, podepsali ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, plk. Mgr. Vladislav Husák spolu s policejním prezidentem Policejního ředitelství Görlitz, Spolkové republiky Německo, Manfredem Weiβbachem, Ujednání o vzniku společné pátrací skupiny „Luž“.

Ujednání, mající právní oporu ve „Smlouvě mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo ze dne 28. dubna 2015 o policejní spolupráci“ má za cíl zejména prohloubení, usnadnění a zefektivnění přeshraniční spolupráce. Dotýká se hned několika zásadních oblastí.IMG_3067.jpg

V rámci nově vzniklé skupiny se kriminalisté obou zúčastněných států, resp. jednotlivých organizačních článků zastoupených ředitelství, budou podílet na společných postupech při vyšetřování a koordinaci postupů v případech kvalifikované majetkové trestné činnosti, včetně krádeží motorových vozidel či vloupání do obydlí, ale také drogové problematiky s trestnou činností podílníků.

Devízou bude zejména ulehčení styku zainteresovaných pracovníků a zrychlení vyřizování případných dožádání, nebo také společné účasti při provádění úkonů trestního řízení na výsostných územích obou regionů.

Zřízení společné pátrací skupiny „Luž“ pochopitelně nikterak neohrozí činnost Společného centra česko-německé policejní a celní spolupráce, naopak bude mít k tomuto oficiálnímu orgánu regionální mezinárodní spolupráce jakousi podpůrnou úlohu na mikroregionální úrovni.

V minulosti již vznikly obdobné společné pátrací skupiny, jako například společná pátrací skupina „Labe“, mezi Krajským ředitelství policie Ústeckého kraje a Policejním ředitelstvím Spolkové republiky Německo v Drážďanech, ale i „Společná pátrací skupina Nisa“ mezi Policejním ředitelstvím Spolkové republiky Německo v Görlitz a Policejním ředitelstvím Polské republiky ve Zgorzelci.

Například odhalování, prověřování, ale i vyšetřování trestné činnosti v rámci nově zřízené „společné pátrací skupiny LUŽ“.

Ujednání vstupuje v platnost tímto podpisem dne 13. června 2019 a je bez časového omezení.

13. června 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

Odkazy do noveho okna

1 IMG_3067

1 IMG_3067 

Detailní náhled

2 IMG_3071

2 IMG_3071 

Detailní náhled

3 IMG_3072

3 IMG_3072 

Detailní náhled

4 IMG_3079

4 IMG_3079 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem