Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Sportovní úspěchy policistů, box

Ms kraj: Moravskoslezští policisté jsou (nejen) v boxu “jedničky“ 

Následující informace týkající se policistů ze severní Moravy nebudou tentokrát z oblasti kriminality, veřejného pořádku či dopravy, ale z oblasti sportu. I když, tento samozřejmě k policii neoddiskutovatelně patří.

Tři první místa a jedno třetí… Prostě a jednoduše, pro moravskoslezskou policii to několikrát cinklo. Řeč je o Prostějově, kde proběhlo pod záštitou ministra vnitra historicky první policejní Mistrovství UNITOP ČR v boxu. Turnaje se zúčastnili policisté a občanští zaměstnanci Policie ČR a Ministerstva vnitra ČR.

Všichni čtyři zástupci našeho krajského ředitelství, kteří stanuli na stupních vítězů, se jednoznačně shodli na několika věcech. Sport je jejich velký koníček a všichni tak dělí volný čas mezi něj a rodiny, které je plně podporují. Bez této podpory, za kterou všichni děkují, by bylo řekněme fungování mnohem složitější. Další výhodou je, že policistům vychází v práci vstříc kolegové a nadřízení. Nehovoříme však o nějakých nestandardních či mimořádných úlevách, ale o ochotě domluvit se a přizpůsobit služby.

Čtveřice se rovněž shodla na faktu, že ze sportu obecně mají dobrý pocit. Prostě pro sebe něco dělají, rozvíjí kondici a současně, cítí se psychicky vyrovnanější. Připravenost se promítá v pozitivním slova smyslu také do služby. V neposlední řadě, na závodech vždy poznají nové lidi a nejsou ochuzeni o různé zážitky.

Představme si detailněji jednotlivé úspěšné moravskoslezské sportovce z mistrovství v boxu:

pprap. Daniel Dittrich, 1. místo v kategorii nad 95 kilogramů
U policie pracuje čtvrtým rokem. První rok služby strávil na ostravském obvodním oddělení a aktuálně je zařazen na oddělení hlídkové služby Městského ředitelství policie Ostrava. K boxu, kterému se věnuje již zhruba 14 let, si v podstatě „odskočil“ a vnímá ho jako přípravu pro svou mateřskou disciplínu, MMA. Trošku fušuje také do jiu-jitsu.
Na policejním mistrovství, které bylo dle něj velmi dobře zorganizované, ho po probojování ze zhruba 40 závodníků v jeho kategorii do užšího finále čekal vskutku těžký první zápas.  Ale zvítězil. Finálový souboj však skončil v jeho prospěch nečekaně po 20 vteřinách zraněním soupeře.
Z předchozích úspěchů tohoto amatérského mistra republiky v boxu lze zmínit zápas o titul ve dvou nejúspěšnějších organizacích MMA. Kolegu, který vzhlíží k Stevenovi Seagalovi, vede jeho trenér, bývalý velký sportovec. „Zápasy jsou náročné a tréninky rovněž. Když je možnost, trénuji denně i dvoufázově,“ konstatuje kolega.

prap. Bohumil Kaláb, 1. místo v kategorii do 86 kilogramů
Policista zařazený na zásahové jednotce krajského ředitelství začal sportovat ve třinácti letech.  Začínal boxem a postupem času přidával další disciplíny. A co je důležité, stále se zlepšoval. V letech 2010 – 2012 byl členem reprezentace v kickboxu, přičemž v roce 2010 se stal v této disciplíně mistrem republiky. Věnuje se ale stále vícero sportům, posledních asi tak pět let MMA. Trénuje jak sám sebe, tak i další zájemce. „Na tréninku neodpustím nic sobě, ani svěřencům,“  konstatuje kolega. Moc dobře totiž ví, že bez kvalitní přípravy není možné dobře fungovat, v našem případě mít ze sportu dobrý pocit a navíc i dosáhnout nějaké té vysněné mety.

pprap. Jan Mužik, 1. místo v kategorii do 81 kilogramů
Kolega sloužící pátým rokem se rozhodl pro službu u speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství, kam přešel z obvodního oddělení. Boxu se začal věnovat již před 13 lety. Mezi úspěchy lze zařadit určitě rok 2017, kdy se stal mistrem České republiky v boxu. Aktuálně je v této disciplíně vícemistrem a je několikanásobný mistr extraligy.
S hrdostí vzpomíná na minulý rok. „Reprezentoval jsem v Minsku Českou republiku jako člen českého týmu na Evropských hrách, kterých se účastnili také mistři Evropy ve vícero sportovních disciplínách,“ říká Honza. Určitě máme všichni v paměti i účast olympijského vítěze z Ria Lukáše Krpálka, který zde bohužel prohrál souboj o bronz. Každopádně, konkurence na hrách někdy srovnávaných s olympiádou byla velká. Disciplínou našeho kolegy byl na těchto hrách (určitě ne překvapivě) box. Mezi 32 soupeři se vůbec neztratil, obsadil krásné 9. místo.
Kolega má svou klubovou mateřskou základnu v Ostravě.

pprap. Martin Gren, 3. místo v kategorii do 75 kilogramů
Rovněž tento policista sloužící šest let je příslušníkem moravskoslezské speciální pořádkové jednotky. Připravuje se pod vedení svého trenéra v Ostravě. Má nějaký vzor? „Určitě, jde o Fedora Emelianěnka,“ říká bez váhání. Pro nezasvěcené – jedná se o zápasníka MMA….
V rodině policisty všichni tíhnou ke sportu, jsou prostě zápasníci. On sám začal se sportem ve čtyřech letech, konkrétně s judem. „Odskakuje“ si také k MMA a okrajově boxuje. Na kontě má nejeden sportovní úspěch, byl například mistr republiky v judu v sezóně 2001 – 2002 nebo obsadil 6. místo na Mistrovství světa v Mongolsku v MMA v kategorii do 75 kilogramů.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 6. října 2020

Odkazy do noveho okna

Ditrrich1a

Ditrrich1a 

Detailní náhled

Dittrich2a

Dittrich2a 

Detailní náhled

Mužík a Gren

Mužík a Gren 

Detailní náhled

Mužík1a

Mužík1a 

Detailní náhled

Mužík2a

Mužík2a 

Detailní náhled

Mužík3a

Mužík3a 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem