Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Akce „KAPSA“

Hned sedm kapsářů zadrželi v průběhu minulého víkendu kriminalisté z prvního policejního obvodu. 

S blížící se turistickou sezónou se snoubí i velký příliv zahraničních turistů, kteří jsou často terčem kapesních zlodějů.

Proto kriminalisté prvního policejního obvodu provedli bezpečnostní akci v oblasti Prahy 1, která byla zaměřena právě na kapsáře a pachatele krádeží odložených věcí.

Akce „KAPSA“, jak bylo celé opatření pojmenováno, proběhla v závěru minulého týdne, konkrétně v sobotu a neděli, kdy se jí zúčastnili především kriminalisté sedmého oddělení prvního policejního obvodu, tedy takzvaného „KAPSA TÝMU“.

Ti se zaměřili především na turisticky zajímavá místa v úzkém centru metropole, především na prostranství kolem památek, ale také na restaurace a jejich předzahrádky. Bez povšimnutí ale detektivové nenechali ani kapsáři vyhledávané, notoricky známé tramvajové trasy linek 22 a 9.

V průběhu bezpečnostní akce policisté zadrželi pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže hned sedm pachatelů. Někteří z těchto lapků byli „vlci samotáři“, jiným kryli záda jejich souputníci. To jim ale nebylo zjevně nic platné.

Po předvedení na policejní služebny řešili policisté jednání zadržených ve valné většině v takzvaně zkráceném přípravném řízení, nicméně i tak někteří z pachatelů skončili posléze v policejní cele.

Všichni zadržení jsou stíháni pro trestný čin krádež, kdy jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Některé z těchto osob posléze skončili také v kompetenci cizinecké policie, neboť se jednalo o osoby například z Bulharska. S těmito osobami řešili policisté ukončení jejich pobytu na území České republiky formou správního vyhoštění.

S ohledem na zmiňovaný začátek turistické sezóny budou policisté a kriminalisté v boji proti kapsářům i nadále pokračovat obdobnými akcemi.

por. Mgr. Tomáš Hulan - 2. 6. 2016

vytisknout  e-mailem