Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Alkohol za volantem

Policisté zadrželi tři řidiče pod vlivem alkoholu v průběhu několika málo hodin. 

Na nudu si rozhodně nemohly stěžovat policejní hlídky v průběhu uplynulé neděle. Tento den policisté zadrželi dva řidiče a jednoho motorkáře, kteří řídili pod vlivem alkoholu. Navíc dvěma z těchto řidičů byl již v minulosti za jízdu v opilosti vysloven zákaz řízení.
 
První případ se stal na okraji Prahy 9 v Újezdu nad Lesy. Tamní hlídce policistů neušlo podivné chování řidiče nákladního vozu značky Mercedes. Ten kolem třetí hodiny ranní na Hasičské ulici prudce bez důvodu zastavil vozidlo a dělalo mu velký problém se znovu rozjet. Policisté proto padesátiletého řidiče zkontrolovali a provedli u něj dechovou zkoušku. Digitální přístroj ukázal 1,6 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič se zároveň přiznal, že před jízdou vypil čtyři dvanáctistupňová piva.
 
Druhý případ se odehrál v Praze 5. Policisté z pohotovostní motorizované jednotky si v půl jedenácté večer všimli vozidla značky Škoda, jehož řidič nerespektoval zákaz vjezdu do Plzeňské ulice a bez okolků do ní vjel. „Péjáci“ proto řidiče zastavili, aby jeho přestupek mohli vyřešit. Jakmile řidič otevřel dveře, policisté ucítili silný zápach alkoholu. Provedená dechová zkouška u řidiče, který se navíc přiznal k vypití půl litru vodky před jízdou, ukázala přes 1,7 promile alkoholu v dechu. Hlídka následnou lustrací v policejních evidencích také zjistila, že řidič vlastně vůbec řídit neměl. Měl totiž vysloveny dva platné zákazy řízení, které mu skončí až v listopadu 2016.
 
Třetí a posední případ se stal v Praze 8 opět hlídce pohotovostní motorizované jednotky, která se chvilku po půlnoci otočila za skútrem, který jel po Zenklově ulici v protisměru. Jakmile si řidič všiml pozorných policistů, rychle zabočil do ulice U Rokytky a zhasl světla. Policisty však nezmátl a ti řidiče motocyklu stejně našli a zkontrolovali. Ten své chování vysvětlil tím, že má platný zákaz řízení do listopadu tohoto roku, což následná lustrace v policejní databázi potvrdila. Hlídka i u tohoto řidiče provedla dechovou zkoušku a stejně jako v předcházejících případech i ta byla pozitivní. Přístroj totiž ukázal 0,6 promile alkoholu v dechu.
 
Policisté ve všech třech případech řidiče na místě zadrželi a předvedli na policejní služebnu. Řidiči nákladního vozu bylo sděleno podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. V dalších případech byly zahájeny úkony trestního řízení z důvodu maření úředního rozhodnutí a vykázání.
 
Jejich prohřešky budou ve všech případech řešeny ve zkráceném přípravném řízení.
 
por. Bc. Jan Daněk – 15. 9. 2015

vytisknout  e-mailem