Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krádež katalyzátoru

Policisté si všimli muže, který ležel pod autem. Kradl katalyzátor. 

Policisté pohotovostní motorizované jednotky si v noci z pondělí na úterý chvilku po třetí hodině ráno všimli v ulici Na Vlastním v Praze 3 muže, který ležel pod zaparkovaným vozidlem Volkswagen Transporter. Podezřelého muže se rozhodli zkontrolovat a požádali ho, aby vylezl zpod vozidla a sdělil jim, co tam dělá. Jednatřicetiletý muž policistům uvedl, že šel po ulici, když se mu náhle udělalo nevolno, pocítil strach, a proto se schoval pod zaparkované vozidlo. Tomu policisté samozřejmě neuvěřili a prohlídkou podvozku vozidla zjistili, že právě přistihli muže při krádeži katalyzátoru. Pod vozidlem totiž leželo nářadí, které je potřeba k jeho demontování. Jeden z klíčů byl ještě dokonce nasazený na přírubě katalyzátoru a podezřelý se ho snažil demontovat.
 
Zadržený muž proto následně skončil na místním oddělení policie pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže. V případě dokonání uvedeného jednání by majiteli vozidla vznikla škoda ve výši 25 tisíc korun.
 
Vzhledem k tomu, že byl pachatel v minulosti již za obdobné krádeže soudem odsouzen, hrozí mu nyní za shora uvedené jednání až tříletý pobyt za mřížemi.
 
Krádeže součástek z motorových vozidel je druh majetkové kriminality, u které jsme zaznamenali v minulých letech značný nárůst. Pachatelé většinou kradou ze zaparkovaných vozidel různé díly, jako jsou přední kapoty, světlomety, nárazníky nebo právě katalyzátory. Tyto součástky pak končí velmi často na vrakovištích nebo u různých překupníků, kteří je prodávají.
 
Policisté se proto zaměřili na potlačování tohoto druhu kriminality, což se zatím daří a zaznamenali jsme v poslední době výrazný pokles těchto případů. Zatím co v období od ledna do května loňského roku bylo v metropoli zaznamenáno 2152 takových krádeží, v letošním roce evidujeme jejich pokles na 1144 případů.
 
por. Bc. Jan Daněk – 28. 7. 2015
Odkazy do noveho okna

Klíč na katalyzátoru

Klíč na katalyzátoru 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem