Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krádež nebyla krádež

Ve středu 27. března vyjížděli policisté pohotovostní motorizované jednotky k případu, kdy podle oznámení zákazníci odcizili řidiči taxi jeho vozidlo.  

Trojice cizinců si krátce po středeční půlnoci objednala vozidlo taxi skrze textovou zprávu s tím, že budou chtít odvézt z centra metropole do jednoho z hotelů na Praze 8. Řidič, který přijel zákazníky vyzvednout, si však toho dne zapomněl vzít do vozidla mapu Prahy a adresu požadovanou zákazníky z hlavy neznal. Proto cestou směrem na Prahu 8 zastavil na několika benzínových stanicích, aby se přímo v prodejně podíval do vystavené mapy a cestu našel. Zároveň uskutečnil několik telefonátů svému synovi, aby zjistil, kde se cílová ulice nachází, leč bezúspěšně jelikož se nedovolal.  Německy hovořícím zákazníkům se chování řidiče zdálo velmi nestandardní a pojali podezření, že je chce buď unést, nebo okrást. Proto při dalším zastavení řidiče u benzínové stanici na Liberecké ulici, kdy se šel „taxikář“ opět podívat do mapy a nechal klíče v zapalování, vzala zákaznice situaci, respektive volant, do svých vlastních rukou a s vozidlem ujela.  Udivený majitel vozu toto pozoroval skrze výlohu „benzínky“ s již zmiňovanou mapou v ruce a nezbylo mu nic jiného než následně zalarmovat policisty s oznámením o odcizení jeho vozidla. Muži zákona, po příjezdu na místo a vytěžení oznamovatele, okamžitě zajeli na adresu, kam původně chtěli zákazníci odvézt. Zde také našli zaparkované vozidlo taxi i s klíčky v zapalování, které bylo odemčené, avšak již bez osádky. V nedalekém hotelu během chvíle vypátrali trojici již zmiňovaných turistů, kteří následně skončili s podezřením ze spáchání trestného činu neoprávněného užívání cizí věci na místním oddělení.
 
Z následných výslechů vyplynulo, že turisté takto zarážejícím způsobem jednali v obavě o svůj život, zdraví a majetek, za což jim dal následně zapravdu i „taxikář“, který uznal, že opravdu jednal nestandardně, a jeho počínaní mohlo vzbuzovat obavy zákazníků. S tímto závěrem se ztotožnila i státní zástupkyně, která po zhodnocení veškerých faktů konstatovala, že se nejedná o jakékoliv protiprávní jednání ze strany turistů.
 
Nutno podotknout, že v celém případu hrála velkou roli jazyková bariéra, pro kterou si zákazníci a řidič nemohli celou situaci vysvětlit a předejít tomuto nedorozumění.
 
por. Bc. Jan Daněk - 2. dubna 2013

vytisknout  e-mailem