Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kradli kabely

Dva hlavní pachatele majetkové trestné činnosti obvinili v těchto dnech pracovníci Služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství policie Praha IV. Kradli totiž měděné kabely a hrozí jim několikaletý trest. 

Prvního z pachatelů zadržela policejní hlídka v úterý dne 22. března letošního roku kolem jednadvacáté hodiny v ulici Černokostelecká v Praze 10. Bylo zjištěno, že se ještě se dvěma dosud neztotožněnými pachateli po odstranění litinového poklopu vloupali do hloubkové kabelové komory, kde nezjištěným předmětem přerušili sdělovací kabel a narušili tak přenos datového spojení v úseku ulic Černokostelecká – Radiová. Reálně to představovalo téměř dva a půl tisíce domácností, telefonních automatů, nemocnic a dalších objektů, u kterých kvůli tomuto neoprávněnému zásahu došlo k přerušení provozu telefonních linek. Telekomunikační společnosti tak navíc vznikla škoda kolem 400 tisíc korun.
 
Za tuto trestnou činnost byl tento pětatřicetiletý muž obviněn. Hrozí mu tak postih za trestné činy poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, poškození cizí věci a krádež. Stíhán je prozatím na svobodě.
 
Přesto páchá obdobnou trestnou činnost prokazatelně i nadále. Naposledy byl policií zadržen v pondělí 28. března v odpoledních hodinách. Společně s jednadvacetiletou spolupachatelkou vylomili dosud nezjištěným předmětem zavařený litinový poklop šachty v ulici U Harfy v Praze 9 – Vysočanech a vnikli do kolektoru mezi ulicemi U Harfy a Jeřábová, odkud odcizili přibližně 30 metrů měděného šesti set žilového vodiče z kabelu. Ten rozlámali a uložili do tašek. Oba byli obviněni z trestného činu krádeže a opět jsou stíháni na svobodě. Společnice tohoto muže již byla v posledních třech letech za majetkovou trestnou činnost odsouzena.
 
Druhého pětatřicetiletého muže zadrželi policisté ve středu dne 23. března krátce před čtvrtou hodinou ráno v ulici V Korytech v Praze 10. Bylo zjištěno, že jeho dva dosud nezjištění spolupachatelé demontovali víka litinových van a z olejové lázně uvnitř vyjmuli a odcizili vnitřní části dvou stykových transformátorů. Ty slouží pro odvod trakčních proudů a zároveň jako zabezpečovací zařízení pro zjišťování volnosti kolejových úseků, jednoduše řečeno ovládají návěstidla na železniční trati. Odcizené transformátory poté odnesli několik metrů od místa činu, kde je dotyčný rozebíral. Touto trestnou činností způsobili majiteli škodu vyšší než 70 tisíc korun, a navíc úmyslně poškodili obecně prospěšné zařízení tím, že je odstranili, způsobili poruchu provozu a také ohrozili provoz na kolejové trati v prostoru Vršovického seřaďovacího nádraží. Zásah do takového zařízení totiž může způsobit závažné problémy vlakového provozu, reálně nelze vyloučit ani to, že se vlaky srazí.
 
Také tento muž byl obviněn z trestných činů poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, poškození cizí věci a krádež a stíhán je taktéž na svobodě.
 
Ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení je závažný trestný čin, za který oběma hlavním obviněným hrozí až 6 let odnětí svobody. Objasnit tuto trestnou činnost přitom není vůbec nic jednoduchého. Pachatelé často pracují ve skupinách a poměrně rychle, takže šance na jejich dopadení je jen velmi malá. Přesto se policie touto trestnou činností velmi intenzivně zabývá a na potírání tohoto druhu trestné činnosti se důsledně zaměřuje. Bohužel je tato trestná činnost páchána stále ve větší míře a to po celém území hlavního města Prahy. Cena jednoho kilogramu mědi se totiž ve výkupnách sběrných surovin vyšplhala již na 150 korun, což je pro pachatele velkým lákadlem. Vůbec si přitom neuvědomují, jak závažné následky mohou těmito neoprávněnými zásahy způsobit. Nejedná se přitom jen o přerušení telefonních linek do tisíců domácností, firem a organizací, ale také reálné ohrožení životů a zdraví cestujících na železničních tratích.
 
Kpt. Bc. Eva Miklíková 30.3.2011
 
Odkazy do noveho okna

detail přerušeného datového kabelu

detail přerušeného datového kabelu 

Detailní náhled

přerušený datový kabel

přerušený datový kabel 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem