Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Okradený senior

Kriminalisté zaregistrovali nový způsob krádeže na seniorech. 

O praktikách zlodějů, kteří využívají důvěřivosti seniorů, jsme již v minulosti několikrát informovali. Podvodníci používají různé druhy záminek, aby z důvěřivých spoluobčanů pokročilejšího věku podvodným způsobem vylákali finanční prostředky. Tito podvodníci se pod různými legendami snaží vetřít do obydlí svých potencionálních obětí a následně je okradou.   
 
Opakujícím se jmenovatelem tohoto jednání bývá nakontaktování se na seniora telefonicky, kdy pachatel tvrdí, že je rodinný příslušník a nutně potřebuje půjčit peníze na výhodnou koupi motorového vozidla. Pro peníze však nemůže z nějakého důvodu přijít sám a pošle tedy kamaráda. Není výjimkou, že se škody v těchto případech pohybují v desítkách až stovkách tisíc korun.
 
Minulý týden ve čtvrtek kriminalisté zaznamenali nový způsob, jakým se zloději vkrádají do bytů potencionálních poškozených. Okolo čtrnácté hodiny zazvonil na jeden z rodinných domů v pražském Radotíně zatím neznámý pachatel, který se představil jako policista a jde preventivně informovat o zlodějích, kteří starším seniorům kradou z bytu peníze. Avšak sám to byl zloděj, který mezi tím co odvedl pozornost poškozených, odcizil finanční hotovost v řádu několika desítek tisíc korun. Nyní detektivové po podezřelém muži intenzivně pátrají a v případě dopadení mu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.
 
V tomto případě bychom chtěli upozornit všechny občany, aby v žádném případě nepouštěli do svého obydlí žádné cizí osoby. Každý příslušník Policie České republiky se prokazuje služebním průkazem s fotografií a odznakem. Tyto skutečnosti se dají ověřit zavoláním na linku 158.  Konkrétní rady a doporučení jak se bránit v těchto případech naleznetezde.

pprap. Bc. Jan Daněk 21. 8. 2012

vytisknout  e-mailem