Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pomůžete najít lupiče?

Z ničeho nic knokautoval poškozeného. Jeho souputníci si vše nahrávali na mobil. 

Od osmého července prošetřují kriminalisté druhého policejního obvodu případ, který momentálně kvalifikují jako trestný čin loupež.

K události došlo konkrétně deset minut před třináctou hodinou ve vestibulu metra Karlovo náměstí. Tam hledaná trojice přišla o půl hodiny dříve, kdy se do doby incidentu na tomto místě bezcílně potulovala.

Pak ale došlo k tomu, že mladík v šedivém tričku poodešel od svých kamarádů. Chvíli postával, ale pak z ničeho nic doslova skolil úderem pěstí do obličeje náhodného kolemjdoucího, který v tu chvíli psal na svém mobilním telefonu esemesku.

Napadený, který něco takového zjevně nečekal, upadl na zem, při čem mu mobil vypadl z ruky. Útočník tohoto využil, telefon si přisvojil a z místa odešel jako by nic. Při tom ho následovali jeho kamarád a kamarádka, se kterými do vestibulu původně přišel.

Ze záběrů je zřejmé, že si všichni tři hledaní celou akci s největší pravděpodobností naplánovali. Útočníkovo jednání totiž jeho „parťák“ celou dobu natáčel na svůj mobilní telefon, kdy se záznamem začal už dlouho před samotnou loupeží.

Kriminalisté druhého oddělení druhého policejního obvodu v rámci prošetřování zajistili řadu záznamů bezpečnostních kamer, na kterých jsou hledaní zachyceni. Nicméně ani tak se pachatele do této doby nepodařilo vypátrat.

Proto se nyní z tohoto místa obracíme s prosbou o pomoc na širokou veřejnost. Pokud byste kdokoli poznal hledané osoby, znal jste jejich totožnost, místo jejich pobytu, nebo pohybu, předejte nám prosím tyto informace prostřednictví linky tísňového volání 158.

por. Mgr. Tomáš Hulan 12. 7. 2017

Doplnění 13. 7. 2017

Na základě odvysílané pátrací relace v médiích získali kriminalisté druhého policejního obvodu poznatky k hledaným osobám. Ty zakomponovali do své další operativně pátrací činnosti. Jejím výsledkem je, že všechny tři hledané, tedy dva mladíky a dívku (19, 18, 16), se v průběhu včerejšího večera a dnešního rána podařilo kriminalistům vypátrat a zadržet.

Z dalšího prošetřování vyvstaly skutečnosti, na základě kterých je v tuto chvíli devatenáctiletý mladík obviněn z trestného činu loupež a osmnáctiletý z přečinu nepřekažení trestného činu. Prvnímu zmiňovanému hrozí trest odnětí svobody až na deset let, druhému pak trest tříletý.

Vůči devatenáctiletému mladíkovi podali kriminalisté podnět k návrhu na uvalení vazby, jeho o rok mladší souputník je stíhán na svobodě.

Podstatné také je, že prošetřováním kriminalisté zjistili skutečnosti, které vypovídají o tom, že se devatenáctiletý mladík mohl už dříve dopouštět další trestné činnosti. Mohlo se jednat buď o další loupežná přepadení, nebo například kapesní krádeže.

Proto prosíme každého, kdo se stal obětí devatenáctiletého mladíka, aby se přihlásil kriminalistům druhého oddělení druhého policejního obvodu prostřednictvím linky tísňového volání 158.

Šestnáctiletá dívka je v rámci celé události vedena jako svědek, neboť loupeži samotné nebyla přítomna. Nicméně k její osobě kriminalisté zjistili, že se jedná o chovankyni diagnostického ústavu, ze kterého utekla a od května je osobou pohřešovanou. Proto ji po provedení nezbytných úkonů policisté předali pracovníkům zmiňovaného diagnostického ústavu.

por. Mgr. Tomáš Hulan 13. 7. 2017

vytisknout  e-mailem