Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Série krádeží a vloupání objasněna

Kriminalisté třetího policejního obvodu dopadli muže, který je podezřelý z 24 krádeží se škodou téměř 2 miliony korun.  

Kriminalisté z šestého oddělení třetího policejního obvodu, kteří se zabývají odhalováním trestné činnosti spojené s automobilovou kriminalitou, v minulých dnech ukončili více než půlroční práci na objasnění případu rozsáhlé majetkové trestné činnosti. Kriminalisté obvinili devětatřicetiletého recidivistu, který podle jejich zjištění ukradl 9 motorových vozidel, která většinou chvíli používal a pak je v garáži v Praze rozebral na náhradní díly. Jednalo se převáženě o koncernová vozidla, která po rozebrání končila na vrakovištích nebo u koncových zájemců o náhradní díly. Takto rozebrat a rozprodat vozidlo trvalo muži jen několik dnů.

Nyní již obviněný muž nekradl ale jen vozidla. Vloupával se také do různých garáží, objektů a i do vozidel. Z nich si pak odnášel většinou nářadí, dětské autosedačky, sportovní vybavení, rádia a tak dále. Jeho zájem se soustředil i na náhradní díly a ze zaparkovaných vozidel kradl převážně světlomety. Tyto krádeže se odehrávaly převážně na území metropole a Středočeského kraje. Celkem tak podle kriminalistů způsobil škodu za skoro dva miliony korun.

Zadržení muže proběhlo v úterý 10. května v místě jeho bydliště v Praze 10. K tomuto zadržení musela být přizvána i zásahová jednotka pražské policie, protože bylo podezření, že muž je ozbrojený. To se také potvrdilo a při následných domovních prohlídkách kriminalisté zajistili celkem 12 střelných zbraní. Mezi těmito zbraněmi byla i brokovnice nebo malorážka s optikou a tlumičem. Při domovní prohlídce policisté také našli několik gramů pervitinu, zajistili velké množství kradených věcí a rozebrané vozidlo.

Vzhledem k tomu, že má zadržený muž bohatou trestní minulost a v páchání trestné činnosti pokračoval i v době podmíněného propuštění, byl na něj podán podnět na vzetí do vazby, což bylo akceptováno. Stíhání je vedeno pro spáchání trestných činů krádež, poškození cizí věci a přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, za což hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi. Obviněný s kriminalisty spolupracuje a trestnou činnost doznává.

Policisté také zjišťují, komu patřily zbraně, které byly při domovní prohlídce nalezeny. V tuto chvíli nemůžeme vyloučit zahájení trestního stíhání ještě dalších osob.

por. Bc. Jan Daněk – 13. 8. 2016

vytisknout  e-mailem