Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Trestná činnost na seniorech

Speciální tým pražské policie „SENIOR“ rekapituluje svou tříměsíční činnost. 

Na počátku letošního roku došlo v metropoli k nárůstu trestné činnosti páchané na seniorech. Vzhledem k tomuto trendu přistoupila pražská policie ke zřízení speciálního týmu „Senior“, který tvoří zkušení kriminalisté nejen z krajského ředitelství ale i z jednotlivých Obvodních ředitelství policie Praha I-IV, policisté Integrovaného operačního střediska, Preventivně informačního oddělení a policejní psycholog. Týmová práce spočívá zejména v centralizaci a vzájemné výměně informací k jednotlivým druhům trestné činnosti a pachatelům.
Detektivové, pracující v týmu, vyjíždějí ke každému nahlášenému případu krádeže či podvodu na seniorech a to včetně těch nezdařených. S pečlivostí zajišťují stopy a důkazy důležité pro případné trestní řízení. Prostřednictvím policejních databází pak získané informace sdílejí s kolegy z jiných regionů.
Tento způsob se během prvních pěti měsíců velmi osvědčil. Kriminalisté realizovali hned několik pachatelů sériové trestné činnosti.
  • V březnu 2012 bylo zahájeno trestní stíhání 55letého Miroslava T. z Teplic, který ve třech případech oslovil v pražských ulicích vytipované starší ženy a pod smyšlenou legendou vylákal finanční hotovost nebo zlaté šperky. Miroslav T. je vyšetřován na svobodě.
  • V dubnu 2012 bylo zahájeno trestní stíhání 21letého Zdeňka Š. z  Příbrami, který v celkem pěti případech zneužil svého postavení – dealera energetické společnosti a pod legendou zařízení výhodnější smlouvy k odběru elektřiny se vloudil do domácnosti důvěřivých obyvatel. Následně v nestřeženém okamžiku okradl „zákazníky“ o uloženou finanční hotovost a šperky.
Zdeněk Š. se přitom nezaměřoval pouze na pražské domácnosti, podle všeho se stejné trestné činnosti dopustil např. na Litoměřicku. Zdeněk Š. se t.č. nachází ve vazbě.
  • V červnu 2012 mohli kriminalisté konečně rozšířit obvinění 34letého Karla Č. z Havířova, t.č. pobývajícího ve výkonu trestu za majetkovou trestnou činnosti. Odborný znalecký posudek z grafologie totiž dokázal, že má na svědomí hned šestnáct případů krádeží a podvodů na seniorech.
Karel Č. se vydával za pracovníka telekomunikační společnosti a pod záminkou kontroly telefonního přístroje nebo jeho výměny či instalace přídavného zařízení k TV vnikal do vytipovaných domácností starších osob. Byty posléze opouštěl s vybranými zálohami a finanční hotovostí, kterou stačil odcizit majiteli v nestřeženém okamžiku.
  
Kriminalisté předpokládají, že výčet trestné činnosti těchto pachatelů není zdaleka konečný a zároveň nevylučují, že další poškození mohou pocházet z různých koutů České republiky. Pachatelé obdobné trestné činnosti totiž často migrují napříč republikou.
 
 Mezi nejčastější legendy podle policejních statistik patří:
  • Nabídka služeb (opravy, kontroly spotřeby, doplatky apod.)
  • Příjmy (vrácení různých přeplatků, nabídka slev, vyplacení výher)
  • Příbuzní a známí (falešní příbuzní prostřednictvím telefonu žádají o půjčku v nouzi či k výhodné koupi, přičemž peníze vyzvedává prostředník tzv. bílý kůň)

 Podle policejních statistik došlo během prvních pěti měsíců letošního roku ke 184 takovým případům, což je o 88 případů více než v roce 2011.

 Pražská policie na vzrůstající trend v této trestné činnosti reaguje rovněž zintenzivněním preventivního působení. Policisté Preventivně informačního oddělení pořádají nejrůznější informační kampaně a besedy ve spolupráci s jednotlivými městskými částmi i nestátními neziskovými organizacemi.
Jedním z posledních počinů na úseku prevence kriminality je projekt připravený ve spolupráci s Českým rozhlasem. Policisté tak doufají, že si zásady bezpečného chování při kontaktu s cizím člověkem touto cestou osvojí daleko širší spektrum populace.
 
Další důležité  rady a informace vztahující se k této závažné problematice mohou zájemci  nalézt na webových stránkách pražské policie: http://www.policie.cz/clanek/zajimava-temata-seniori-budte-opatrni.aspx.
 
mjr. Bc. Andrea Zoulová – 15.června 2012
Odkazy do noveho okna

Karel Č.-1

Karel Č.-1 

Detailní náhled

Karel Č.-2

Karel Č.-2 

Detailní náhled

Miroslav T

Miroslav T 

Detailní náhled

Zdeněk Š

Zdeněk Š 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem