Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Trestná činnost v Praze klesá

V období od ledna do července 2010 zaznamenala pražská policie pokles celkového počtu trestných činů na území metropole.  

Zatímco v období od ledna do července roku 2009 bylo zaznamenáno celkem 49 649 trestných činů, v porovnání se stejným obdobím roku letošního to bylo o 5 531 případů méně, což představuje pokles o 11,14%. Ve srovnání s ostatními Krajskými ředitelstvími je to nejvýraznější pokles počtu zjištěných trestných činů v republice. Ze statistik vyplývá, že se hlavní město Praha podílí na celkové trestné činnosti v republice 24%. Denně je na území metropole spácháno v průměru 211 trestných činů. Nejvíce trestných činů je dlouhodobě zaznamenáváno na území Obvodního ředitelství policie Praha IV (obvody Prahy 4 a 10), které je svou rozlohou největším policejním obvodem a má svá specifika. Nejvyšší podíl na počtu zjištěných trestných činů mají takzvané krádeže prosté, do kterých řadíme například kapesní krádeže, krádeže na osobách, krádeže motorových vozidel, krádeže věcí z automobilů, součástek motorových vozidel, jízdních kol, krádeže v bytech, na nádražích, během jízdy v dopravních prostředcích, apod. Následují krádeže vloupáním, které představují například krádeže vloupáním do obchodů, restaurací a dalších objektů. Díky celkovému snížení počtu trestných činů ale klesl i počet těchto případů.
 
Nejlepší objasněnost je dlouhodobě zaznamenávána na úseku násilné trestné činnosti, konkrétně vražd. Těch pražská policie řešila v tomto roce prozatím 11 a devět z nich již objasnila. Úspěšná tak byla v celých 82%. To je výrazný posun v porovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy kriminalisté řešili celkem 26 případů trestného činu vraždy a objasnili jich 20, což představovalo 73%. Jedním z důvodů poklesu trestné činnosti na úseku této problematiky může být i skutečnost, že ubylo konfliktů mezi cizojazyčnými skupinami, které se zdržují na území hlavního města. Cizí státní příslušníci se totiž na této trestné činnosti podílejí z převážné části.
 
Výrazný pokles zaznamenala policie také u problematiky loupeží. Tento trend pokračuje již od roku 2005. Tehdy bylo za prvních sedm měsíců zaznamenáno 1123 případů. Letos za stejné období jich bylo pouze 523, což znamená více než poloviční pokles. Celkově klesl také počet kapesních krádeží, který byl v letošním roce nejnižší od roku 2006. Policie zaznamenala 4195 takových případů, což je ve srovnání s loňskem téměř o ¼ méně. Díky rozsáhlým bezpečnostním akcím a velmi dobré operativní činnosti speciálních týmů zaměřujících se na tuto problematiku se daří tuto trestnou činnost odhalovat. V uplynulých měsících se podařilo mimo jiné odhalit několik organizovaných skupin kapsářů, kteří se zaměřovali především na zahraniční turisty a návštěvníky Prahy. Okrádali je na ulicích, v provozovnách rychlého občerstvení, či jiných restauračních zařízeních. Díky tomu, že se policii podařilo pachatelům tuto trestnou činnost prokázat a soudy je poslaly za mříže, této trestné činnosti výrazně ubylo. Pozitivní trend pokračuje i na poli problematiky motorových vozidel, který započal již v roce 2003. Tehdy bylo za prvních sedm měsíců zaznamenáno celkem 6052 případů krádeží vozidel. V letošním roce už to bylo 2581 případů, což je téměř o 60% méně. Klesající tendence pokračuje také u případů krádeží věcí z vozidel. Oproti loňskému roku, kdy bylo za sledované období zaznamenáno celkem 11 138 případů, klesl počet těchto případů o 2 459, což představuje 22%.
 
Úspěchy zaznamenává policie i na poli drogové problematiky. Ta je obecně dlouhodobým nešvarem Prahy. Občané vnímají zejména „běžné“ konzumenty drog, kteří si je aplikují přímo na veřejnosti, následně páchají trestnou činnost, narušují veřejný pořádek a žebrají. Policie se na ně zaměřuje při rozsáhlých bezpečnostních akcích, které mají dlouhodobý charakter. Výsledky jsou patrné zejména v centru města, kdy se díky častým policejním kontrolám podařilo z ulic a parků vytěsnit drobné dealery drog i uživatele, kteří si drogy aplikovali přímo na veřejnosti. Ti se ale přesouvají na jiná místa, takže policie musí neustále vyhodnocovat situaci v jednotlivých oblastech, aby mohla aktuálně zareagovat a výkon služby nasměrovat právě do těchto míst. Pro policii je také důležité rozkrývání trestné činnosti organizovaných skupin pachatelů, kteří se zabývají výrobou, případně dovozem a následnou distribucí drog. Jen za letošní rok, kdy vznikl speciální tým „Drogy Praha“, se kriminalistům podařilo odhalit sedm pěstíren marihuany a několik varen pervitinu. Policie zadržela celkem 166 pachatelů, kteří se zabývali nedovolenou výrobou drog, anebo je u sebe přechovávali. V této souvislosti nutno zmínit, že od začátku roku zemřelo na předávkování omamnými a psychotropními látkami celkem 12 osob.  
    
Přestože policie zaznamenává v celkovém nárůstu trestné činnosti klesající tendenci, u některých trestných činů je tomu právě naopak. Jedná se především o vloupání do bytů a rodinných domů. V loňském roce za sledované období řešili policisté 1 089 případů krádeží vloupání do bytů a 354 krádeží do rodinných domů. V letošním roce se nápad trestné činnosti na tomto poli navýšil zhruba o 15%. Případů vloupání do bytů bylo zaznamenáno 1 274 a ve 418 případech se jednalo o rodinné domy. Pachatelé se začali mnohem více zaměřovat na snadnější cíle, kterými jsou zejména starší zástavby. Vzhledem k tomu, že tyto objekty jsou často nedostatečně zabezpečené, není pro pachatele problém do nich vniknout. Škoda u těchto případů ovšem nebývá příliš vysoká, neboť poškození se rekrutují spíše s nižších a středních sociálních vrstev.
 
K téměř třetinovému nárůstu došlo též u trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Zatímco za sledované období loňského roku bylo zaznamenáno 565 takových případů, letos jich bylo již 865. Alkohol či drogy za volantem se stávají stále větším problémem. Řidiči, kteří jsou pod vlivem těchto látek, způsobují větší počet dopravních nehod s daleko závažnějšími následky. Policie na tuto situaci reaguje nejen řadou dopravně bezpečnostních akcí, ale na tyto kontroly se zaměřuje i v rámci běžného každodenního výkonu služby.
 
Obecně lze říci, že na území Prahy nejčastěji dochází ke krádežím věcí z automobilů, kapesním krádežím, krádežím při vloupání do objektů a krádežím vozidel. Tyto případy jsou zaznamenávány obecně po celém území hlavního města Prahy s přihlédnutím na specifika jednotlivých pražských obvodů. Policie pečlivě analyzuje oblasti, ve kterých k této trestné činnosti nejčastěji dochází, a na tato místa se blíže zaměřuje. V této souvislosti klade velký důraz na četné bezpečnostní akce, které pořádá v průběhu celého roku, velmi důležité je ale také rozkrývání trestné činnosti organizovaných skupin i jednotlivých pachatelů. Nutno zmínit také spolupráci s Městskou policií Praha, která funguje na velmi dobré úrovni. V neposlední řadě nelze opomenout fakt, že je nezbytná spolupráce všech policejních složek nejen v Praze, ale i v rámci celé České republiky. Navíc praxe jasně ukázala, že je třeba nejen dostatečné množství uniformovaných policistů v ulicích, ale i dostatek kvalitních a zkušených kriminalistů, kteří jsou schopni důsledně potírat trestnou činnost.
 
Kpt. Bc. Eva Miklíková 20. 8. 2010
 
Odkazy do noveho okna

Celková kriminalita

Celková kriminalita 

Detailní náhled

Kapesní krádeže

Kapesní krádeže 

Detailní náhled

Krádeže motorových vozidel

Krádeže motorových vozidel 

Detailní náhled

Krádeže vloupáním

Krádeže vloupáním 

Detailní náhled

Loupeže

Loupeže 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem