Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Víkendové případy

Policisté pohotovostní motorizované jednotky během uplynulého víkendu řešili několik případů. 

První z případů se stal v pátek v noci patnáct minut po druhé hodině v Praze 5 na ulici U národní galerie, kdy podezřelý muž jako spolujezdec motorového vozidla laserem oslnil projíždějící hlídku policie ve služebním vozidle. Skutek spáchal tak, že manipuloval s laserovým ukazovátkem, při čemž zasáhl oči řidiče protijedoucího služebního vozidla. Ten musel po oslnění neprodleně zastavit vozidlo, protože došlo k ohrožení osádky. Následně policisté vozidlo, ze kterého paprsek vyšel, dojeli a zastavili.  Muž, který je nyní podezřelý z trestného činu výtržnictví, ještě před zastavením vozidla laserové ukazovátko vyhodil z okna. To však policisté nalezli v trávě. Vzhledem k popsanému jednání skončil dvaačtyřicetiletý muž na policejním oddělení, kde si vyslechl obvinění ze zmiňovaného trestného činu, za což v případě odsouzení hrozí až dvě léta. Zasažený policista musel vyhledal lékařské ošetření na oční klinice, zdali nedošlo k poškození zraku.
 
Další událost, kterou se „péjáci“ zaobírali, byl ujíždějící motocykl, který chtěli zastavit v ulici Nad Štolou v Praze 7 v neděli dvacet minut po půlnoci. Řidič však na výzvy k zastavení nereagoval a začal ujíždět. Několikrát s policisty za zády, kteří měli celou dobu zapnuté výstražné majáky, objel Letenský park a to většinou po chodníku a několikrát dokonce najel na travnatý povrch. Po jednom z manévrů, kdy chtěl ujet po trávě, nezvládl řízení a upadl i s motocyklem na zem. Následně policisté zjistili, že u motorky nesouhlasí barva s údajem v technickém průkazu a identifikační znaky jeví známky pozměnění. Proto muž skončil na policejní služebně, kde musel vysvětlit proč ujížděl a také proč jsou identifikátory změněny.
 
V pátek chvíli po dvaadvacáté hodině v Praze 4 na ulici Vídeňská zastavili policisté řidiče čtyřkolky a při kontrole zjistili, že je v policejních evidencích vedena jako odcizená ze dne 9. 4. 2014 z ulice Na Veselí a řidič má zároveň platnou blokaci řidičského oprávnění. Ten proto skončil na místním oddělení, kde si vyslechl obvinění z trestného činu podílnictví, za což v případě odsouzení hrozí až čtyři léta za mřížemi. Majitel, kterému byla čtyřkolka odcizena, si jí již vyzvedl na místním oddělení Lhotka.
 
V sobotu nedlouho před půlnocí si „péjáci“ v Praze 9 na ulici Ve Žlíbku povšimli řidiče vozidla Audi, který jel nepřiměřenou rychlostí, a proto začali vozidlo pronásledovat. Řidič nedbal výzev k zastavení a v prostoru křižovatky s ulicí Třebešovskou z důvodu nepřizpůsobení rychlosti nezvládl řízení a vyjel mimo vozovku do místa, kde probíhali práce na silnici. Poté čelně narazil do sloupku s připevněnými dopravními značkami, které poškodil. Provedenou dechovou zkouškou pomocí přístroje Dräger policisté zjistili, že je pod vlivem alkoholu a to ve výši téměř půl promile. Následně také zjistili, že má jednatřicetiletý „řidič“ obvodním soudem pro Prahu 5 vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel po dobu 60 měsíců platný do 18. 8. 2018. Muž proto skončil na policejním oddělení, kde si vyslechl obvinění z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což v případě odsouzení hrozí až dvě léta odnětí svobody.
 
Dalším případem, ke kterému policisté pohotovostní motorizované jednotky vyjížděli, byla dopravní nehoda v ulici V středu v Praze 6, kde podle oznámení řidič vozidla Volkswagen narazil do zdi domu a z místa ujel. Policisté i díky popisu v nedaleké ulici dohledali muže, který se shodoval s uvedeným popisem řidiče, byl pod vlivem alkoholu a zároveň majitelem havarovaného vozidla. Ten na dotaz policistů několikrát uvedl pokaždé jinou verzi celé události, ale i tak byl zadržen a převezen k lékařskému vyšetření, zdali není pod vlivem alkoholu, jelikož se na místě odmítl podrobit dechové zkoušce. Při celém jednání byl třiadvacetiletý „řidič“ arogantní a policisty častoval různými nadávkami. V jednu chvíli se pokusil člena hlídky udeřit rukou do obličeje, což se mu však nepodařilo, úder policista vykryl a následovalo ze strany policejní hlídky použití donucovacích prostředků. To však nebyl konec jeho agrese, jelikož při převozu ve služebním vozidle zaútočil na policistu a udeřil ho svou hlavou do obličeje, čímž došlo ke zranění policisty. Útočník proto skončil na oddělení policie pro podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě, za což hrozí až šest let odnětí svobody.
 
por. Bc. Jan Daněk – 14. 4. 2014

vytisknout  e-mailem