Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Vyděrači skončili za mřížemi

Díky rychlé akci kriminalistů Obvodního ředitelství policie Praha II a Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy se v těchto dnech podařilo zadržet dva muže (28 a 33 let), kteří vydírali mladé podnikatele (25 a 25 let). Nyní jsou již za mřížemi a čekají, zda budou vzati do vazby.  

Mladého podnikatele a jeho společníka začali pachatelé vydírat koncem března letošního roku. Jako majitelům konkurenční prodejny se jim nelíbilo, že má ve svém internetovém obchodě s outletovým oblečením a oblečením ve stylu hip – hop nižší ceny, než ostatní. Zájem o jeho zboží navíc stoupal díky reklamě, kterou měl na internetu. Pachatelé proto požadovali, aby ceny navýšil na standardní úroveň, zrušil reklamu a propustil svého zaměstnance. Začali mu vyhrožovat fyzickou likvidací, nejprve po telefonu, poté i osobně. Chtěli, aby jim pravidelně vyplácel 50 tisíc korun až do doby, kdy jejich požadavky splní.
 
V této souvislosti se pachatelé s majitelem prodejny a jeho společníkem dvakrát sešli na osobní schůzce v jedné z restaurací v centru Prahy. Při prvním setkání jim opětovně vyhrožovali a vymohli si na nich 10 tisíc korun. Již na té druhé ale byli zadrženi. Vydíraní muži se totiž nezalekli a vše oznámili policii. Ta rozjela vyšetřování a na dopadení pachatelů uspořádala rychlou akci. Druhá schůzka se tak stala klíčovým momentem celého případu. Vydíraní muži na ni dorazili s policisty v pozadí. Konala se v pondělí dne 4. dubna v odpoledních hodinách na stejném místě, jako ta předchozí. Pachatelé tentokráte od majitele prodejny a jeho společníka dostali 50 tisíc korun. Příslušníci zásahové jednotky využili momentu překvapení a zadrželi je právě ve chvíli, kdy vyšli z restaurace a nasedli do svého vozidla zaparkovaného na ulici. Nezmohli se tak na sebemenší odpor, celá událost se obešla bez zranění.
 
Oba zadržení byli následně obviněni z trestného činu loupeže a vydírání a umístěni v policejní cele s podnětem státnímu zástupci na vzetí do vazby. Tam byli také následně vzati. Za mřížemi by tak mohli strávit až 10 let.  
 
Kpt. Bc. Eva Miklíková 7.4.2011  

vytisknout  e-mailem