Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Alkohol za volantem – nebezpečná zbraň

České Budějovice– I přes přísnější postihy usedají řidiči za volanty automobilů pod vlivem alkoholu.  

Policisté se bohužel setkávají téměř denně na silnicích s řidiči, kteří usednou za volant pod vlivem alkoholu. Ti mnohdy ovlivněni návykovou látkou způsobí dopravní nehodu.

Ve statistikách počtu řidičů pod vlivem alkoholu na Českobudějovicku je od začátku letošního roku uvedeno číslo 310. Tedy tři sta deset nezodpovědných šoférů řídilo po požití alkoholu! V tomto vysokém čísle je zahrnuto i 112 dopravních nehod s alkoholem. Lidé řídí auta po požití alkoholu i přesto, že jim hrozí vysoké sankce nebo dokonce trestní stíhání. Pokud řidič nadýchá nebo má v krvi do 1 promile, hrozí mu ve správním řízení pokuta 10 000-20 000 korun a zákaz činnosti od 6 měsíců až do jednoho roku. Navíc je mu přiděleno až 6 bodů. Pokud má nad jedno promile, jedná se o přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti. Navíc je mu přičteno 7 bodů. Při zjištění alkoholu u řidiče mu policisté zakážou další jízdu a zadrží řidičský průkaz.

Případ, kde také sehrál roli alkohol, uzavřeli v těchto dnech dopravní policisté. Dvacetieltý  muž z Českobudějovicka usedl začátkem prosince za volant osobního automobilu Peugeot po požití většího množství alkoholických nápojů. U obce Rejta, na rovném přehledném úseku, nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze vozovky, vyjel vpravo mimo komunikaci, kde narazil do sněhové závěje. Provedená dechová zkouška prokázala u řidiče bezmála 2 promile alkoholu v dechu ! Při dopravní nehodě navíc muž utrpěl lehké zranění. Policisté nezodpovědnému muži, který tak ohrožoval nejen život svůj, ale i ostatních účastníků v silničním provozu, zadrželi řidičský průkaz zakázali další jízdu.
Za jízdu pod vlivem alkoholu padlo v těchto dnech obvinění – pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Vzhledem k tomu, že pod vlivem alkoholu způsobil dopravní nehodu, může být podezřelý muž potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti.

Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má i výrazný vliv na periferní vidění řidiče. Zorné pole řidiče se se zvyšujícími se promile, případně rychlostí, snižuje a řidič je schopný čím dál tím méně vnímat prostor před sebou. Jestliže střízlivý řidič je schopen vnímat celý prostor, řidič s 0,8 promile v krvi již necelé ¾ prostoru a řidič s 1,8 promile v krvi již necelou třetinu!

Riziko úmrtí za volantem je pro řidiče s alkoholem v krvi minimálně jedenáctkrát vyšší, než pro řidiče, který alkohol nepožil. Alkohol pokřivuje člověku schopnost vnímání a uvažování. Řidiči pod vlivem alkoholu podstupují větší rizika, než by byli ochotni podstoupit za střízlivého stavu. Tato rizika jsou velmi často smrtelná.
 

nprap. Regina Tupá  piscb@mvcr.cz
28.prosince 2010

vytisknout  e-mailem