Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Českobudějovičtí kriminalisté odhalili podvodníka

České Budějovice – Škoda přesáhla částku 670 000 korun.  

Českobudějovickým kriminalistům se díky důkladné a dlouhodobé práci podařilo odhalit pachatele podvodu a zpronevěry. Podezřelým je muž (38 let) z Českých Budějovic, který v průběhu let 2005 a 2006 provedl jménem jednoho občanského sdružení z Českých Budějovic objednávky a nákupy zboží od jiné společnosti. Zboží odebral, ale nechal si je pro svoji potřebu. Fakturu však vystavil na poškozené občanské sdružení, jehož jménem neoprávněně vystupoval, a neuhradil ji. Firmě, od které nakupoval, způsobil škodu přesahující částku 185 000 korun.
 
V dubnu 2006 si od stejného občanského sdružení nechal zaslat na svůj účet částku ve výši 218 000 korun jako zálohu určenou výhradně na nákup a zaplacení videokamery, notebooku a software pro dané sdružení. Elektroniku objednal a odebral od dodavatele proti potvrzení a převzetí faktur. Faktury však nepředložil k vyúčtování a zboží občanskému sdružení nepředal ani za něj nezaplatil. Zálohu, kterou dostal, tak použil opět pro svoji potřebu a získal tak pro sebe neoprávněný finanční a majetkový prospěch.  
 
V srpnu téhož roku vytvořil fiktivní fakturu na částku 265 000 korun, kterou měl vystavit údajný zaměstnanec společnosti, od které podezřelý muž odebíral zboží. Tuto předložil občanskému sdružení, jehož jménem vystupoval, k proplacení. Tímto krokem chtěl zakrýt předchozí neoprávněné nákupy učiněné jeho jménem. K proplacení faktury na účet prodávající firmy skutečně došlo, takže celková škoda, kterou podezřelý muž občanskému sdružení z Českých Budějovic způsobil, přesáhla částku 670 000 korun. Kriminalisté se případem i nadále intenzivně zabývají.
 
por. Ing. Štěpánka Valentová, pisjc@mvcr.cz
30. června 2011

vytisknout  e-mailem