Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dvě smrtelné dopravní nehody

Jihočeský kraj – Tragické páteční odpoledne na jihočeských silnicích. (Hlasová schránka 974 238 116) 

V průběhu včerejšího odpoledne řešili policisté na jihočeských silnicích bohužel hned dvě tragické dopravní nehody.

K první z nich došlo krátce před třetí hodinou odpolední na hlavním silničním tahu I/20 v katastru obce Dubí Hora. Řidič (73) osobního vozidla tovární značky Škoda Favorit, jedoucí po uvedené silnici ve směru od Písku na Blatnou, zde dosud z neurčené příčiny vyjel vpravo mimo komunikaci, kde narazil do vzrostlého stromu. Při nárazu utrpěl zranění, neslučitelná se životem. K objektivnímu posouzení všech skutečností a příčin nehody byla nařízena zdravotní pitva. Hmotná škoda na vozidle byla odhadnuta na částku 10 000 korun. Provoz v místě nehody byl částečně omezen do páté hodiny odpolední.

Krátce před půl čtvrtou hodinou odpolední pak policisté ve spolupráci s ostatními složkami IZS vyjížděli ještě k závažnější dopravní nehodě. Na silnici druhé třídy č. 141, přibližně jeden kilometr za Prachaticemi ve směru na Libínské Sedlo, se čelně střetla dvě osobní vozidla. Dle prvotních informací se zde řidič (64) osobního automobilu Opel Astra, jedoucí ve směru na Prachatice, nestačil při předjíždění před ním jedoucího vozu vrátit před pravotočivou zatáčkou zpět do svého jízdního pruhu a čelně narazil do v protisměru přijíždějícího automobilu tovární značky Opel Corsa. Za svou chybu bohužel zaplatil svým životem, jeho spolujezdkyně (24) utrpěla těžká poranění a po ošetření na místě byla z místa nehody transportována vrtulníkem letecké záchranné služby na traumacentrum českobudějovické nemocnice. Řidič (61) vozidla Opel Corsa vyvázl z nehody bez zranění, jeho dva spolujezdci ve věku 17 a 36 let utrpěli lehká až středně těžká poranění a byli po ošetření na místě převezeni posádkami zdravotnické záchranné služby do nemocnic v Prachaticích a v Českých Budějovicích. Místo nehody policisté uzavřeli a dopravu odkláněli po objízdných trasách. Plný provoz byl obnoven krátce před sedmou hodinou večerní.  

Přesná příčina, průběh, míra zavinění a další důvodné skutečnosti uvedené nehody jsou předmětem následného šetření prachatických dopravních policistů a kriminalistů. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu, a to přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. U zemřelého řidiče byla nařízena zdravotní pitva, požití alkoholu u druhého z řidičů bylo vyloučeno odborným měřením přístrojem Dräger. Hmotná škoda na vozidlech byla odhadnuta na souhrnnou částku 50 000 korun.

Na jihočeských silnicích tímto policejní statistiky zaznamenaly bohužel již třicátou a třicátou první oběť dopravních nehod. V obou případech se jednalo o řidiče staršího věku. Na tuto skutečnost opětovně upozorňujeme a nabádáme nejen starší řidiče, aby zejména v tomto horkém letním období nepřeceňovali své síly a schopnosti a za volanty svých vozů usedali vždy odpočinuti a v dobré zdravotní kondici.

por. Mgr. Miroslav Doubek   ta.pis@pcr.cz , krpc.pio@pcr.cz

30. července 2016

Odkazy do noveho okna

Havárie OA - Dubí Hora - 01

Havárie OA - Dubí Hora - 01 

Detailní náhled

Havárie OA - Dubí Hora - 02

Havárie OA - Dubí Hora - 02 

Detailní náhled

2xOA - Prachatice - 29. 7. 2016 - 02

2xOA - Prachatice - 29. 7. 2016 - 02 

Detailní náhled

2xOA - Prachatice - 29. 7. 2016 - 01

2xOA - Prachatice - 29. 7. 2016 - 01 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem