Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Internetová podvodnice

České Budějovice - Za fiktivní obchody hrozí podezřelé ženě až dvouletý trest odnětí svobody.  

Paragraf pod lupou.jpg
Až dva roky odnětí svobody hrozí za podvod 20leté ženě z Českobudějovicka, která si od prosince loňského roku do začátku března roku letošního přivydělávala fiktivním internetovým obchodem. Její nezákonné jednání odhalili a prokázali českobudějovičtí kriminalisté - specialisté na odhalování hospodářské trestné činnosti .
V "podnikání", které rozjela pod smyšlenými jmény, se jí celkem dařilo. Za výhodnou cenu nabízela především mobilní telefony a herní konzole, o které byl nevídaný zájem. Vzhledem k tomu, že se ale jednalo o fiktivní obchod, nikdy žádné zboží nedodala, protože ho neměla. Od zájemců pouze inkasovala platbu předem, kterou si nechávala zasílat na svůj účet. V okamžiku, kdy peníze obdržela, přestala se zákazníky komunikovat. Těm nakonec došla trpělivost a na záhadnou prodejkyni, která se nezákonně obohatila o nejméně 13 300 korun, podali trestní oznámení.
Povedená „podnikatelka“ si včerejšího dne vyslechla obvinění pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. O vině a trestu rozhodne soud.

Prevence před podvody na internetu:
Nákup zboží od neznámé osoby přes inzerát je vždy rizikovější než nákup nového zboží v internetovém obchodě. Zbystřete, když vám bude někdo nabízet zboží za lákavě nízkou cenu – s velkou pravděpodobností půjde o podvod. Znejte své povinnosti a práva – např. § 53 odst. 7 zák. č. 40/1964 Sb., občanský zákoník (nákup přes internet - právo do 14 dnů odstoupit od kupní smlouvy bez uvedení důvodu).

Před nákupem si ověřte serióznost prodejce. Zjistěte si co nejvíce informací od dalších zákazníků - recenze spokojenosti. Vždy dbejte na ochranu osobních údajů a nikomu nesdělujte hesla k účtům nebo PIN platebních karet. Věnujte dostatek času a pozornosti podmínkám prodeje. Nejbezpečnější nákup je při osobním předání zboží. Při nákupu zboží přes internet používejte zavedené a osvědčené obchody či aukční síně.
 

nprap. Regina Tupá, piscb@mvcr.cz
29. března 2012
 

vytisknout  e-mailem