Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Jihočeští kriminalisté dopadli pachatele závažné loupeže

Dva pachatelé loupeže na osmdesátileté ženě, které způsobili těžkou újmu na zdraví, čekají v policejní cele na vazbu. (Hl. schránka 974 221 116) 

Jihočeští kriminalisté velmi úspěšně ukončili pátrání po pachatelích loupežného přepadení. Kriminalisté po dvou měsících intenzivní práce usvědčují v těchto dnech dva otrlé pachatele závažné loupeže. Muži z Českých Budějovic, ve věku dvacet a devatenáct let, jedním svým činem vážně ohrozili zdraví, život a psychickou pohodu skoro devadesátileté ženy z Českých Budějovic.
Ráno prvního června letošního roku se domluvili, že potřebují peníze pro osobní potřebu a že si je obstarají loupeží. Věc si promysleli a domluvili se, že přepadnou nějakou „snadnou oběť“. V jedné z ulic v Českých Budějovicích je zaujala skoro devadesátiletá žena, která šla po chodníku a nesla kabelku. Jak pachatelé kriminalistům později uvedli, typovali stařenku na minimálně pětaosmdesát let. S vědomím, že takto „křehkému“ člověku mohou snadno velmi vážně ublížit, ji přesto, bez zaváhání přímo na chodníku hned přepadli. Na svoji oběť zaútočili zezadu. Jeden z pachatelů jel na jízdním kole, pravděpodobně aby odvedl pozornost. Druhý ji uchopil za kabelku, a protože hned nepustila, jak předpokládal, srazil svoji oběť na zem. Kabelku již bezmocné ženě vytrhl a s lupem ihned utekl, následován společníkem na jízdním kole. O obsah kabelky, lup v hodnotě zhruba 4 000 korun se oba rozdělili.
Přepadená žena utrpěla, zákeřným, zezadu vedeným útokem pachatelů, zranění a psychické poškození, takového rozsahu, kdy přizvaní znalci hovoří o těžké újmě na zdraví.
Kriminalisté po pečlivé přípravě a zjištění pohybu obou pachatelů, oba dva zadrželi ve středu, tento týden. Po provedené loupeži se totiž pohybovali po celém kraji, bez stálejšího místa pobytu. Kriminalisté také předpokládají, že objeví a objasnění ještě další možné protiprávní skutky obou mužů a to převážně majetkového charakteru.


Včerejším dnem kriminalisté zahájili trestní stíhání obou lupičů. V policejní cele v těchto minutách čekají na výsledek, podaného podnětu k návrhu na vzetí do vazby.


Z dosud prováděného šetření kriminalisté zjistili, že v době loupeže tj. kolem půl desáté dopoledne 1. června 2008 v Českých Budějovicích v Budivojově ulici, kde pachatelé oběť přepadli, se mohlo pohybovat několik svědků. Policie žádá svědky události, se kterými ještě nemluvila o přihlášení se na lince 158.

 

Oběť těchto zákeřných a možná i zbabělých pachatelů, po celé události odmítá opustit bezpečí domova a vycházet na ulici. Vidí teď možné lupiče a násilníky za každým rohem. Z nemocničního ošetření je doma jen několik dnů.

vytisknout  e-mailem