Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kontroly cyklistů

Strakonice - Opilí cyklisté ohrožují své životy.  

Strakoničtí policisté se zaměří na cyklisty, a to nejen na dodržování pravidel, na povinné vybavení jízdního kola, ale především na požívání alkoholických nápojů. Cyklisté zřejmě zapomínají, že jsou účastníky silničního provozu stejně jako řidiči a před jízdou či během jízdy se občerstvují alkoholickými nápoji, což zákon o provozu na pozemních komunikacích striktně zakazuje. Je také důležité připomenout, že i cyklostezka je druh pozemní komunikace a platí na ní stejná pravidla jako na silnici. U opilých cyklistů se významně zvyšuje riziko, že havarují a ohrožují tak své zdraví a mnohdy i život.
 
Jen od začátku tohoto roku řešili dopravní policisté celkem šest dopravních nehod cyklistů, kteří byli pod vlivem alkoholu. Při nehodě utrpěli zranění. Při dechové zkoušce jim byla naměřena hladina alkoholu v dechu přes dvě promile, v jednom případě 0,18 promile.
 
Cyklistovi, který jede na jízdním kole pod vlivem alkoholu, může být za dopravní přestupek uložena ve správním řízení pokutu až do výše padesáti tisíc korun. Blokové řízení zákon v tomto případě nepřipouští. V případě prokázaného přestupku nemůže být cyklistovi zadržen či odejmut řidičský průkaz.
 
Dopravní nehody cyklistů pod vlivem alkoholu od začátku roku:
Dne 29. ledna 2014 v 20:00 hod. cyklista jel s jízdním kolem po pozemní komunikaci III. tř. č. 1734 ve směru do centra v obci Blatná, kdy v uvedeném úseku komunikace nezvládl řízení jízdního kola a upadl na vozovku. Při nehodě došlo k lehkému zranění cyklisty, dechová zkouška na alkohol pozitivní. Řidič nadýchal přes dvě promile alkoholu.
 
Dne 28. ledna 2014 v 12:45 hod. došlo na místní komunikaci ulice Tovární u železničního přejezdu (trať Strakonice - Volary) ke střetu cyklisty s osobním vozidlem. K dopravní nehodě došlo tím, že řidič osobního vozidla před železničním přejezdem z důvodu situace v silničním provozu (červené přerušované světlo), a v té době kolem vozidla projížděl cyklista, který zachytil řídítky o pravé zpětné zrcátko stojícího vozidla.   Ke zranění osob nedošlo. U cyklisty byla dechová zkouška pozitivní. Cyklista nadýchal přes dvě promile alkoholu v dechu.
 
Dne 17. března 2014 v 15:10 hod. řídil cyklista jízdní kolo po místní komunikaci k.ú. obce Svinětice, okres Strakonice, ve směru od vlakové zastávky směrem k obci Svinětice. K dopravní nehodě došlo tím, že cyklista se pravděpodobně nevěnoval řízení jízdního kola a upadl na vozovku, kde po pádu zůstal ležet. Cyklistu nalezl náhodný svědek, který na místo zavolal ZZS.  Na místě dopravní policisté - Cyklista se na místě podrobil dechové zkoušce přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem přes 2,5 promile alkoholu v dechu. Cyklista hospitalizován v nemocnici.
 
Dne 28. dubna 2014 v 19:15 hod. nezvládl řízení jízdního kola cyklista jedoucí v Blatné po chodníku pozemní komunikace ulice tř. T.G. Masaryka. Při sjíždění z chodníku směrem na vozovku nezvládl řízení a upadl na vozovku. Při pádu cyklista utrpěl zranění, se kterým byl převezen na ošetření do nemocnice ve Strakonicích. Dechové zkoušky nebyl schopen. Nařízen a proveden odběr krve. Na výsledky policisté čekají.
 
Dne 1. května 2014 v 14:00 hod. havaroval na silnici u obce Chvalšovice okr. Strakonice cyklista, který jel na jízdním kole ve směru od Vacova na Čestice. Při sjíždění z klesání nezvládl řízení jízdního kola a s kolem upadl na vozovce. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění cyklisty s dosud nezjištěnou dobou léčení. V nemocnici ve Strakonicích byla u výše jmenovaného provedena orientační dechová zkouška na alkohol přístrojem Dräger, kde cyklistovi bylo naměřeno 0,18 promile alkoholu v jeho dechu.
 
Dne 4. května 2014 v 21:00 hod. došlo na tř. J. P. Koubka v Blatné k dopravní nehodě - havárii cyklisty, který na svém jízdním kole jel ve směru k ul. B. Němcové. Vjel na litinový kanál uprostřed komunikace a z důvodu, že se plně nevěnoval řízení jízdního kola, přepadl přes řídítka a upadnul hlavou na komunikaci. Muž utrpěl lehké zranění v obličeji. Provedená dechová zkouška potvrdila přítomnost alkoholu v cechu, kdy řidič nadýchal přes dvě promile alkoholu.
 
 
Informace o dopravních nehodách cyklistů a o preventivních akcích zaměřených na cyklisty jsou součástí preventivní kampaně s názvem „Zastav jízdu smrti“, kterou koncem dubna odstartovala jihočeská policie. Kampaň je zaměřená na zvýšení informovanosti veřejnosti o dopravní problematice (dopravní statistiky, nejdůležitější pravidla silničního provozu,  rizika, nebezpečí, ale také sankce, která v případě nedodržování pravidel bezpečnosti v provozu každému provinilci hrozí).  
 
http://www.policie.cz/clanek/zastav-jizdu-smrti.aspx
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz
5. května 2014

vytisknout  e-mailem