Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Krádež věcí z vozidel

Strakonice – Auto není trezor. (hlasová schránka 974 237 116) 

Kabelky viditelně odložené na sedadlech v zaparkovaném vozidle jsou pro zloděje velkým lákadlem. O tom se přesvědčila 49letá žena, která v pondělí odpoledne odešla od neuzamčeného vozidla zaparkovaného před bazarem v ulici Písecká v Blatné, ve kterém nechala dvě kabelky. Když se po několika minutách vrátila k vozidlu, zjistila, že kabelky i s finanční hotovostí, mobilním telefonem, kosmetikou a osobními doklady jsou pryč. Neznámý pachatel tak ženě způsobil škodu v celkové výši 47tisíc korun.
 
 
Náhoda nebo záměr?
 
O sportovní batoh s věcmi přišla v pondělí i mladá žena, která ráno zaparkovala před budovou školky v Blatné. Vozidlo uzamkla, ale na sedadle nechala odložený batoh s peněženkou, platebními kartami a doklady. Zloděj zřejmě využil příležitosti, kdy mladá maminka odváděla svého syna do školky. Když se vrátila k automobilu, u vozidla měla vypáčené okno a batoh i s věcmi byl pryč. Škoda na okně je vyčíslena na 3 500 korun a hodnota odcizeného batohu je odhadnuta na 1 180 korun.
 
Vloupání do vozidla před mateřskou školkou se odehrál i následující den ráno. Zloděj se tentokrát pohyboval u druhé mateřské školky v Blatné. Opět využil příležitosti, kdy maminka odváděla své dítě do školky. Po deseti minutách na ni u vozidla čekalo nemilé překvapení. Neznámý zloděj jí rozbil okno u auta a na sedačku spolujezdce si sáhl pro kabelku. Opět stačilo jen několik minut, aby rodiče přišli o věci odložené ve vozidle. Ve druhém případě vznikla majitelce škoda v celkové výši 6 300 korun.
 
I přesto že zatím není jasné, zda se jedná o náhodu či záměr, upozorňují policisté rodiče, kteří vozí své děti do školních zařízení vozidly a svůj vůz opouštějí byť jen na několik minut, aby vozidlo řádně zabezpečili a uvnitř nenechávali žádné věci. Pachatele může přilákat i odložená prázdná taška či jiné méně hodnotné věci, neboť pachatel netuší, co se v tašce skrývá. Škoda na rozbitém okně či zámku vozidla se pak může vyšplhat do tisíců. Pamatujte, že auto není trezor a věci nenechávejte viditelně odložené ve vozidle.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
4. ledna 2011
 

vytisknout  e-mailem