Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Loupežné přepadení si vymyslela

Tábor – Sama se tak dopustila nezákonného jednání. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Tiskovým servisem ze dne 17. března 2016 jsme žádali média a širokou veřejnost o pomoc a spolupráci při šetření napadení a okradení dívky (19) na Pražském sídlišti v Táboře.

http://www.policie.cz/clanek/loupez-284420.aspx

Tak jak událost popsala, stala se obětí trestného činu, dokonce zvlášť závažného zločinu loupeže. Policisté takovýmto zločinům věnují maximální pozornost a na jejich vyřešení nasazují maximální síly a prostředky. O závažnosti uvedeného skutku svědčí i to, že trestní zákoník za takovéto jednání stanoví hned v prvním odstavci trestní sazbu odnětí svobody na dobu od dvou do deseti let.  

Do šetření i tohoto zločinu se tak zapojili kriminalisté, specialisté na odhalování závažné násilné trestné činnosti. Jak však vlastní šetření ukázalo, výpověď dívky se nezakládala na pravdě. Celou událost si v plném rozsahu vymyslela. Motivem jejího oznámení měla být snaha o vyvolání větší pozornosti k její osobě.

Tímto jednání se však sama dopustila porušení zákona, a to přestupku křivého vysvětlení dle ustanovení § 47a odstavce 1 zákona č. 200/1990 Sb., tady zákona o přestupcích. Tento skutek je sankcionován udělením pokuty až do výše 50 000 korun. Nehledě na to, že síly a prostředky policie mohli v tu chvíli naléhavě potřebovat jiní, kteří byli skutečně ohroženi na majetku, zdraví či na životě.

por. Mgr. Miroslav Doubek   ta.pis@pcr.cz , krpc.pio@pcr.cz

21. března 2016

vytisknout  e-mailem