Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Napomáhání k nelegálnímu pobytu

Jihočeský kraj - Policisté upozorňují na společensky škodlivou trestnou činnost, zajišťování nelegálního pobytu cizincům. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Policisté Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje za poslední měsíce odhalují velmi praktikovanou trestnou činnost organizovaných skupin osob i jednotlivců, kteří se zaměřili na nelegální napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky. Činnost těchto osob spočívá v tom, že vystavují cizincům na území ČR fiktivní doklady k ubytování, jako jsou nájemní smlouvy, potvrzení o ubytování na adrese apod. i přes skutečnost, že tito ubytovatelé sami žádné reálné ubytování nenabízí a ani neposkytují. Cizinci pak ke skutečnému pobytu využívají zcela jiné objekty k bydlení. Tímto jednáním je pak ze strany těchto osob znemožněna faktická kontrola pobytu cizinců na území ČR a kdy ani samotní poskytovatelé ubytování neví, komu tento doklad vystavili. Cizinci pak tyto doklady předkládají jako povinnou součást v řízení o pobytu na území České republiky. Na základě takto podvodně získaného povolení k pobytu tak získávají cizinci pobytové oprávnění pro všechny členské státy Evropské unie.
 
Odhalování této činnosti je specializované tím, že policisté musí zajistit a vyhodnotit mnoho dokumentů, např. doklad o zajištění ubytování, nájemní smlouvu, potvrzení a jiné a porovnávat tyto deklarované údaje se skutečným stavem věci.  Této problematice se věnují jednotlivá paragrafová znění zákona ČNR č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky (§ 31 a 70)
 
Na základě vynikající spolupráce s Ministerstvem vnitra, Odborem migrační a pobytové politiky, a díky jejich zjištěným poznatkům se podařilo již několik případů objasnit a předat k dalšímu opatření na státní zastupitelství dle místa spáchání, kdy za období předchozích 18 měsíců bylo prověřováno více jak šest desítek žádostí o pobyt a byla prošetřována téměř desítka osob, důvodně podezřelých z výše uvedené trestné činnosti.
 
V případě prokázání viny za přečin Napomáhání k neoprávněnému pobytu cizinců na území ČR, dle ust. § 341 odst. 1 trestního zákona hrozí odsouzeným trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
Jeden z takových případů vyšetřují policisté v krajském městě, kde dva muži (51 a 57 let), po vzájemné dohodě od září 2011 do konce ledna 2014, zajišťovali nejméně v osmi případech nelegální pobyt občanů z východní Asie, kdy v nájemní smlouvě k nemovitosti bez vědomí další osoby, který v reálu osobám ubytování neposkytoval. Pobyty byly hlášeny na Odbor migrační a azylové politiky, na základě toho byly legalizované. Za tuto službu dostávali oba muži finanční prostředky, které použili pro svou potřebu.
 
Počátkem tohoto týdne si oba muži z rukou policistů převzali sdělení podezření ze spáchání přečinu Napomáhání k neoprávněnému pobytu cizinců na území ČR. Věc je řešena formou zkráceného přípravného řízení.
 
Policisté upozorňují spoluobčany, kteří by se s touto trestnou činností setkali nebo by byli za úplatu požádáni, aby nás okamžitě kontaktovali. Pomůžete tak odhalit společensky škodlivé protiprávní jednání, které může ohrožovat všechny z nás. Nikdy nevíte, kdo se za identitou cizince skrývá!
 
por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz                                                                                                  
RazítkoPříjem.jpg
21. srpna 2014

vytisknout  e-mailem