Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nezměrné úsilí policistů bylo korunováno úspěchem

Tábor - Další z vykradačů aut dopaden. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Dne 2. listopadu 2010 jsem vás informoval o úspěšném zadržení pachatele, kterému policisté na Táborsku prokázali na 24 případů krádeží vloupáním do motorových vozidel. Policisté si však byli dobře vědomi, že toto nebyl jediný zloděj, který zde páchal uvedenou trestnou činnost. Své nezměrné úsilí zaměřili zejména na případy vykradených nákladních vozidel a dodávek, kde je zajištěné stopy a další indicie vedly k jednomu z podezřelých. Zadržet se jim ho podařilo včerejšího dne, a jak následné šetření ukázalo, ve svém podezření se nemýlili. Pod tíhou důkazů se policistům tomuto mladému z Táborska podařilo prokázat na 19 skutků, a to zejména krádeží vloupání do nákladních dodávek, ze kterých kradl především autorádia, reproduktory, GPS navigace, nářadí, doklady a vůbec vše, co mohl následně prodat. Peníze pak použil na pokrytí svých potřeb, nákup OPL z toho nevyjímaje. Vedle krádeží vloupáním do vozidel se mladý muž policistům pod tíhou důkazů doznal mimo jiné i ke krádeži dvou osobních vozidel, krádeži pohonných hmot na BČS a v neposlední řadě i k případu vyhrožování zastřelením majiteli vozidla, který jej při jednom z jeho činů přistihl (viz. včerejší zpráva). Jen od začátku měsíce září tohoto roku způsobil poškozeným škodu v souhrnné výši 170 000 korun. 
Přes svůj relativně mladý věk má zadržený muž s porušování zákona své bohaté zkušenosti, díky kterým již několikrát stanul před soudem. Tentokráte jej policisté obvinili z trestných činů, respektive přečinů, krádeže, poškození cizí věci, neoprávněného užívání cizí věci, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, nebezpečného vyhrožování a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Současně podali podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby. O jeho potrestání a dalším osudu tak bude opět rozhodovat soud.
I přes tento další nesporný úspěch táborských policistů nelze v žádném případě konstatovat, že by byla tato trestná činnost z Táborska vymýcena. Pachatelů krádeží vloupání nejen do vozidel v současné době neutěšeně přibývá. Stále více tak platí policejní slogan „Auto není trezor“. Nejlepší prevencí proti krádežím je však nedat zlodějům žádnou příležitost a zajištění svého majetku věnovat patřičnou pozornost. Na lince 158 pak policisté přivítají každou informaci, která by přispěla k objasnění nejen tohoto, ale jakéhokoliv nezákonného jednání.  
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
11. listopadu 2010

vytisknout  e-mailem