Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Okradení senioři

Strakonice – Buďte všímaví a nedůvěřujte každému. 

„Buďte všímaví a nedůvěřujte každému!“ opakují stále častěji policisté osaměle žijícím lidem. Přesto se najdou jedinci, kteří uvěří, pustí si do bytu cizí osoby a neuvědomují si, že uhlídat je, je téměř nemožné. Další častou chybou lidí žijících na vesnicích bývá neopatrnost. Neuzamykají vchodové dveře, když odchází pro nákup do blízkého obchodu, na zahrádku, na dvorek nakrmit zvířectvo apod. Drzost pachatelů nezná mezí. Neodradí je, ani když je někdo doma. Vejdou otevřenými vraty a dveřmi přímo do domu, který prohledají. Pokud si jich někdo všimne, okamžitě reagují nějakou smyšlenou historkou – přeplatek za energie, výhodný prodej zboží, zájem o výkup kožek, vajíček, prosba o vodu či použití toalet, odečty plynu a mnoho dalších.
Ve středu a ve čtvrtek tento týden byli okradeni dva senioři na Vodňansku. Ve středu 20. července 2011 se pohybovaly v Libějovicích ženy snědé pleti. Vyhlédly si dům, ve kterém žije 88letá žena, a té se vetřely do bytu s nabídkou prodeje levných přikrývek. Jedna důchodkyni zabavila, druhá prohledala skříně, kde našla finanční hotovost několik tisíc korun. Poté odjely vozidlem červené barvy zn. Peugeot 309.
Obdobný případ se stal hned následující den v Újezdci na Vodňansku. Zde majitel domu, 87letý pán, přišel o několik desítek tisíc korun, které měl doma uschované. I tentokrát se jednalo o ženy snědé pleti, ale tentokrát s vozidlem favorit vínové barvy. Pachatelky využily chvilky, kdy senior odešel z domu k sousedům a vrata neuzamkl. Po chvíli, kdy se vrátil domů, zjistil, že v kuchyni má nezvanou návštěvu. Duchapřítomně obě ženy vyprovodil ven. Ty se však usadily na dvoře a neodcházely. Po chvíli si důchodce všiml, že přibyla ještě jedna. Je pravděpodobné, že třetí z nich zůstala v domě a hledala peníze. Ve chvíli, kdy se u domu objevil příbuzný seniora, všechny tři zmizely. Po kontrole svých celoživotních úspor důchodce zjistil, že přišel o několik desítek tisíc korun.
Vodňanští policisté na případech společně s kriminalisty intenzivně pracují, prověřují spojitost obou případů, což zatím nemohou potvrdit ani vyloučit. Je možné však předpokládat, že se jedná o skupinu osob pohybujících se několika vozidly,  v těchto případech favoritem vínové barvy a červeným peugeotem. Při vyšetřování mohou pomoci samotní občané. Jakékoli včasné informace předané policii, například o osobách, o jejich popisu, o vozidlech a registračních značkách či pokusu cizích osob vetřít se do bytu, mohou pomoci k dopadení pachatelů. Informace je možné volat na linku 158.
Oba případy by měly být pro ostatní osaměle žijící starší lidi velikým varováním. Opět vyplývají nejdůležitější rady:
  •  nikoho cizího si do bytu nepouštět
  •  při odhodu z bytu, byť na malou chviličku, zkontrolovat uzavření oken a dveří.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
22. července 2011

vytisknout  e-mailem