Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Opilý havaroval

České Budějovice - Řidič pod vlivem alkoholu nezvládl řízení.  

Na pití alkoholu před jízdou doplatil 48letý řidič osobního vozidla zn. Renault Clio, který dnes krátce před osmou hodinou ranní havaroval u obce Hůry. Nezodpovědný řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a vyjel vpravo mimo komunikaci, kde následně havaroval do vzrostlého stromu. Při dechové zkoušce byla řidiči naměřena hodnota alkoholu 0,4 promile ! V důsledku dopravní nehody utrpěl řidič osobního vozidla lehké zranění, se kterým byl následně převezen vozidlem RZS do českobudějovické nemocnice k dalšímu ošetření. Vzniklá škoda na vozidle byla předběžně odhadnuta na 200 000 korun. Dopravní nehodu vyšetřují policisté z dopravního inspektorátu územního odboru České Budějovice. Nyní je již jisté, že si řidič na svoji další jízdu za volantem bude muset nějakou dobu počkat. Hrozí mu pokuta až do 20 000 korun a zákaz řízení motorových vozidel až na 1 rok.
 

Policisté opětovně varují :

Řidiči nezapomínejte, že i malé množství alkoholu vede k přeceňování schopností řídit. Řidiči pod vlivem alkoholu podstupují větší rizika, než by byli ochotni podstoupit za střízlivého stavu. Tato rizika jsou velmi často smrtelná.
 

Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má i výrazný vliv na periferní vidění řidiče. Zorné pole řidiče se se zvyšujícími se promile, případně rychlostí, snižuje a řidič je schopný čím dál tím méně vnímat prostor před sebou. Jestliže střízlivý řidič je schopen vnímat celý prostor, řidič s 0,8 promile v krvi již necelé ¾ prostoru a řidič s 1,8 promile v krvi již necelou třetinu!
 

Lidé řídí auta po požití alkoholu i přesto, že jim hrozí vysoké sankce nebo dokonce trestní stíhání. Pokud řidič nadýchá nebo má v krvi do 1 promile, hrozí mu ve správním řízení pokuta 10 000 - 20 000 korun a zákaz činnosti od 6 měsíců až do jednoho roku. Navíc je mu přiděleno až 6 bodů. Pokud má nad jedno promile, jedná se o přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti. Navíc je mu přičteno 7 bodů. Při zjištění alkoholu u řidiče mu policisté zakážou další jízdu a zadrží řidičský průkaz.
 

nprap. Regina Tupá, piscb@mvcr.cz
20.května 2011
 

vytisknout  e-mailem