Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Otevření Speciální výslechové místnosti

Jihočeský kraj - Kriminalisté Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje otevřeli ve své hlavní budově Speciální výslechovou místnost. 

 

V úterý dopoledne byla slavnostně otevřena Speciální výslechová místnost Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, která je již pátým místem v našem malebném kraji. Jak již z názvu vyplývá, slouží k výslechu v mimořádných případech jako je výslech dětí, které byly obětí nebo svědkem trestného činu, handikepovaných osob, popřípadě i seniora, který se cítí ohrožen na životě a zdraví.

V uplynulých letech jsme otevírali výslechové místnosti v Písku, Jindřichově Hradci, Strakonicích a Českém Krumlově. Tyto místnosti byly pořizovány s dotací Ministerstva vnitra České republiky a s desetiprocentní účastí obce.

Ještě než byla tato speciální výslechová místnost vystavěna, používali jihočeští kriminalisté prostory v Školním policejním středisku Lišov – Slabec, kde však byly jiné technické možnosti. Proto jsme přivítali možnost vybudovat nové a v centru našeho kraje, nadčasové prostory.

Zařízení, které bylo otevřeno je plně s dotační podporou Ministerstva vnitra, Odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality. Tato částka byla stanovena na 223 000 korun.

Vybavení Speciální výslechové místnosti se od běžné kanceláře znatelně liší. Její prostory jsou upraveny tak, aby se v nich vyslýchaní cítili příjemně a aby je zde nic nestresovalo. Stěny jsou vymalovány jasnými barvami, a je vybavena spoustou hraček, místnost má působit dojmem dětského pokoje. Pro výslech dospělé osoby zařízení variabilně upraveno jako obývací pokoj. V místnosti je zabudována audio a video technika pro pořizování dokumentace výslechu. Ten mohou ve vedlejší technické místnosti sledovat policisté a další zúčastněné osoby, například pracovníci orgánu sociálně právní ochrany dětí, státní zástupce, soudce, psycholog a další. Nedílnou součástí vybavení výslechové místnosti jsou také i panenky Jája a Pája, ty lze využít při navázání kontaktu obzvláště s menšími dětmi.

 

Zřizování nových speciálních výslechových místností pro potřeby Policie ČR a také pro potřeby odborů sociálně právní ochrany dětí je jednou z priorit Strategie prevence kriminality v České republice na léta 2012 až 2015.

 

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

28. ledna 2016

 

Odkazy do noveho okna

Otevření speciální výslechové místnosti I.

Otevření speciální výslechové místnosti ... 

Detailní náhled

Otevření SVM II.

Otevření SVM II. 

Detailní náhled

Otevření SVM III.

Otevření SVM III. 

Detailní náhled

Otevření SMV IV.

Otevření SMV IV. 

Detailní náhled

Otevření SVM V.

Otevření SVM V. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem