Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pátrání po pohřešovaných osobách

Strakonice - Po kom policie pátrá a koho se podařilo vypátrat. 

Policisté každoročně prověřují desítky oznámení o pohřešovaných osobách. Od začátku roku policisté v okrese Strakonice pátrali celkem po 14 pohřešovaných lidech. Ke dni 5. července 2018 zůstává ve strakonickém okrese stále aktuální 1 pohřešovaná osoba.  

Většina je policií vypátrána ještě před realizací pátracích akcí při prvotních prověrkách.

Šťastný konec mělo například poslední pátrání po pohřešované devítileté dívence se zdravotním omezením. Dívka odešla z kempu ve Slaníku na Strakonicku, kde společně se svými rodiči a dalšími vodáky začátkem června 2018 stanovali.  V kempu ji upoutal malý psík, za kterým se vydala mimo kemp. Neuvědomila si, že okolí nezná a návrat bude pro ni obtížný. Její zmizení rodiče zaznamenali po několika minutách, a protože nemohli svoji dcerku najít, obrátili se na policisty, kdy pohřešování své dcerky oznámili na tísňovou linku 158.

Operační důstojník nejprve na místo vyslal policejní hlídku ke zjištění všech bližších okolností. Následně byla zorganizovaná pátrací skupina, do které byli zařazeni policisté ze Strakonic, Radomyšle, z dopravní a cizinecké policie a policejní psovod. Do pátrání se také zapojili příslušníci jednotky HZS Strakonice s motorovým člunem.  S předanými informacemi o dítěti a jeho popisu se všichni vydali do okolí hledat ztracené devítileté děvče.

Po necelých třiceti minutách se dívku podařilo nalézt policejnímu psovodovi Josefu KIubičkovi se služebním osmiletým psem Irrem.  „Šel jsem po levém břehu řeky Otavy, když Irr zachytil stopu a vedl mě dál podél řeky od kempu směrem na Strakonice. Ušli jsme přibližně kilometr a půl, když jsem za houštím v blízkosti řeky uviděl holčičku odpovídající popisu“, uvedl psovod Josef Kubička. Dívka seděla sama opuštěná ve vysoké trávě a plakala. Policista dívenku uklidnil, vzal jí na ramena a odnesl do kempu jejím rodičům. Policista sklidil od přítomných vodáků v místním kempu veliký potlesk a od samotných rodičů upřímné poděkování. Dívenku, která neutrpěla žádné zranění, si šťastní rodiče převzali do své péče. (viz foto níže)

Policie pátrá po osobách na základě podaného oznámení. V případě dětí, by měli rodiče co nejrychleji vyhodnotit, zda může být ohrožen život a zdraví pohřešovaného dítěte. První reakcí by mělo být, co nejrychleji prověřit osoby blízké, kamarády, známé. Jsou-li prvotní prověrky negativní a obava o život a zdraví pohřešovaného trvá, pak na nic nečekat a co nejdříve pohřešování osoby oznámit na Policii ČR. Rozhodně s oznámením nečekat několik dní, neboť tím se pátrání po pohřešované osobě ztěžuje. Důležitou informací je, co nejpodrobnější popis osoby včetně oblečení, zvláštní znamení, tetování, jizvy a další identifikační údaje osoby.

Strakoničtí kriminalisté stále pátrají po 17leté dívce ze Strakonic, která odešla z místa svého trvalého bydliště dne 8. června 2018 a do současné doby o sobě nepodala žádnou zprávu. Její mobilní telefon je nedostupný. Policisté proto žádají širokou veřejnost o spolupráci při pátrání.

http://aplikace.policie.cz/patrani-osoby/PersonDetail.aspx?person_id=23390612180207(zaktualizovaná fotografie)

Jakékoli informace o výskytu či pohybu pohřešované osobě sdělte neprodleně na lince 158 nebo na kterékoli policejní stanici. Policisté si pomoci veřejnosti velmi cení a děkují všem za sebemenší poznatky o pohřešovaných lidech či za pomoc při samotném pátrání. V těchto případech je však důležité spolupracovat s Policií ČR, která pátrání vede a má za pátrání zodpovědnost.

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz

8. července 2018

Odkazy do noveho okna

psovod Josef Kubička s nalezenou dívenkou

psovod Josef Kubička s nalezenou dívenko... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem