Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvodníci za dveřmi

Strakonice – Buďte obezřetní.  

identikitidentikit
Dům s pečovatelskou službou na Strakonicku navštívil v sobotu dopoledne starší pár nabízející broušení nožů. Muž se ženou v tmavém oblečení zazvonili na zvonek bytu 87leté paní, která je připoutána na invalidním vozíku a nabídli jí službu nabroušení nožů. Protože paní o nabroušení nožů projevila zájem, vytáhl muž z igelitové tašky elektrickou brusku a požadoval elektrickou zásuvku. Seniorka je však do svého pokoje nepustila a nabídla připojení k elektrice na chodbě bytu. Za nabroušení nožů muž požadoval částku 4 700 korun, se kterou žena nesouhlasila. Proto muž slevil na 2 700 korun. Poté paní požádal, že si potřebuje vypsat doklad. Žena je pustila do pokoje, kde jim také požadovanou částku 2 700 korun zaplatila. Doklad o zaplacení ale seniorce nevydal, vymlouval se, že jej potřebuje do účetnictví. Paní si odložila šperkovnici, ze které vyndala požadovanou finanční hotovost, na postel a věnovala se „návštěvě“. Po odchodu brusičů nožů zjistila, že jí chybí celá šperkovnice i se šperky a penězi. Způsobená škoda je vyčíslena na téměř 30 000 korun.
Podle popisu se jednalo o muže ve věku 55 let, silnější 180 cm vysoké postavy. Na hlavě měl tmavou čepici a na sobě černou bundu. Ženě mohlo být tak kolem 60 let, je štíhlé 165 cm vysoké postavy. I ona měla na sobě tmavé oblečení, kabát a na hlavě černou čepici. Zpod čepice jí vyčnívaly šedé pramínky vlasů.
Policisté o případech podobných podvodů informují prostřednictvím médií a zároveň před nimi občany varují. Stále se však najdou další a další, kteří slušně vypadajícím, usměvavým, milým cizím lidem uvěří a nechají se jimi okrást. Opětovně varujeme veřejnost, především starší občany, aby byli obezřetní, nikoho cizího do bytu nepouštěli a vše si předem ověřili. Začínají se množit případy, kdy pachatelé seniorům nabízejí různé služby (změna smlouvy na spotřebu energií, nabroušení nožů, výměna cylindrické vložky zámku apod). Svoji službu pak požadují uhradit, cena je však mnohonásobně vyšší než cena skutečná. Tímto trikem navíc získají informace o tom, kde má člověk uložené peníze, kterých se v nestřeženém okamžiku zmocní.
Například nabídku namontování nového bezpečnostního zámku přijal 61letý muž ze Strakonic od dvou mužů, kteří se vydávali za zaměstnance jedné firmy zabývající se mechanickým zabezpečením. Za provedenou výměnu cylindrické vložky a štítků od muže požadovali finanční částku 14 990 korun, kterou jim zaplatil. Od podvodníků pak obdržel kartičku k vyměněné cylindrické vložce, na které bylo uvedeno logo firmy. Když se následně začal o firmu zajímat, zjistil, že firma žádné služby u zákazníků v místě bydliště neposkytuje a cena nové cylindrické vložky se běžně pohybuje kolem 700 korun.
 
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
12. února 2013

vytisknout  e-mailem